Siirry sivun sisältöön

Liikeaktiviteettitutkimus eli aktigrafia

Aktigrafialla tutkitaan vuorokausirytmiä.

Tutkimuksen tarkoitus

Aktigrafian avulla tutkitaan vuorokausirytmiäsi eli sitä, mihin aikaan nukut ja milloin olet valveilla ja aktiivinen sekä kuinka säännöllinen rytmisi on. Aktigrafialla saadaan myös tietoa siitä, kuinka pitkään olet vuoteessa ja kuinka rauhallisia unijaksosi ovat. Varsinaisia univaiheita ei aktigrafialla voida mitata. Tutkimuksen aikana saat elää tavanomaisesti omaa vuorokausirytmiäsi noudattaen.

Tutkimuksen kulku

Aktigrafialla mitataan liikeaktiviteettia usean vuorokauden ajalta. Tutkimuksen tyypillinen kesto on kaksi viikkoa. Aktigrafi on pieni rannekellon tapainen mittauslaite, joka mittaa liikettä herkän kiihtyvyysanturin avulla. Laite kiinnitetään ranteeseesi hihnalla.

Aktigrafi pitää riisua pois kädestä suihkun tai saunan ajaksi, mutta muuten sitä on tarkoitus pitää kädessä koko tutkimuksen ajan sekä päivisin että öisin. Tavallisen käsien pesun ajaksi sitä ei tarvitse riisua. Laite ei myöskään kestä kovia kolhuja.

Aktigrafin päällä on nappi, jota painat nukkumaan mennessäsi ja herätessäsi sekä silloin, kun otat laitteen pois ranteestasi ja kun laitat sen takaisin. Laitteen mukana saat uni-valve-päiväkirjan, johon merkitset samat tapahtumat. Päiväkirjan huolellinen täyttäminen on tärkeää tutkimuksen onnistumiselle.

Sinut tutkimukseen lähettänyt lääkäri kertoo tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Päivitetty 10.3.2023