Siirry sivun sisältöön

Verisuonten varjoainekuvaukset ja toimenpiteet

Angiografiatutkimukset ovat verisuonten varjoainekuvauksia.

Tutkimuksen tarkoitus

Verisuonten varjoainekuvausten ja toimenpiteiden tarkoituksena on tutkia suonistoa, etsiä niissä mahdollisesti olevia ahtaumia ja hoitaa niitä. Kuvausten lisäksi angiografiayksikössä tehdään myös paljon erilaisia toimenpiteitä. Toimenpide voi olla pallolaajennus, stentin eli metalliverkon asennus, trombin eli veritulpan liuotus tai verenkierron tukkiminen.

Tutkimuksen kulku

Angiografiatutkimuksen suorittaa röntgenlääkäri yhdessä röntgenhoitajien kanssa. Kuvauksessa kuvauskatetri viedään paikallispuudutuksessa yleensä nivusvaltimon kautta kuvausalueelle. Tämän jälkeen sinulle annetaan suoneen jodipitoista varjoainetta ja otetaan kuvasarjoja röntgenlaitteella. Varjoaine voi saada aikaan lämmön tunteen ruiskutusalueelle. Varjoaine poistuu elimistöstä virtsan mukana.

Angiografiat kestävät noin 1–2 tuntia. Olet hereillä tutkimuksen aikana ja vointiasi seurataan. Tutkimuksen aikana voit keskustella lääkärin ja hoitajien kanssa.

Varjoainekuvauksen jälkeen vuodelevon pituus vaihtelee 2–12 tuntiin toimenpiteestä riippuen. Tutkimuksen jälkeinen lepo on tärkeä, jotta pistoskohta ei alkaisi vuotaa.

Angiografiaan tullaan osastolta tai joissain tapauksissa suoraan kotoa poliklinikan kautta. Osastoilla hoitajat suorittavat esivalmistelut ja antavat tarvittavat esilääkkeet.

Sinut tutkimukseen lähettänyt lääkäri kertoo tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Päivitetty 10.3.2023