Kartiokeila-TT-tutkimus

Kartiokeila-TT-tutkimusta voidaan käyttää pään alueen ja raajojen tutkimiseen.

Kartiokeila-TT-tutkimusta eli kartiokeilatietokonetomografiatutkimusta voidaan käyttää, kun tutkitaan pään aluetta, esimerkiksi hampaita tai nenän sivuonteloita sekä raajoja, esimerkiksi kättä, rannetta, kyynärpäätä, polvea, nilkkaa tai jalkaterää. Pään alueen ja raajojen kuvaamiseen käytetyt laitteet ovat erilaisia.

Tutkimuksesta käytetään myös lyhennettä KKTT. Kuvauksessa tarvitaan erikoislaitetta, jota ei ole jokaisessa röntgenissä.

Kuvauksessa käytetään röntgensäteilyä. KKTT-tutkimuksesta tuleva säteilyannos vastaa suurimmillaan noin kahden viikon luonnon taustasäteilyä. Kuvauksessa laite ottaa yhdellä kuvauskerralla kuvia useasta suunnasta. Kuvauksen aikana on oltava paikallaan, jotta kuvista tulee tarkkoja.

Pään alueen kuvauksessa laite pyörii pään ympärillä. Tämä voi olla tuttua hampaiston tai leukojen panoraamakuvauksesta. Hampaiden ja leukojen kuvauksen syy on esimerkiksi viisaudenhampaan pois ottaminen, hampaan keinojuuren eli implantin laitto sekä vammat tai muut hampaissa tai leukojen luussa olevat muutokset. Nenän sivuonteloiden kuvauksen syy on esimerkiksi leikkauksen suunnittelu tai pitkään jatkunut sivuonteloiden tulehdus.

Raajaa kuvattaessa laitteen sisällä oleva osa pyörii, joten pyörimistä ei huomaa kuvauksen aikana. Raajojen kuvauksen syy on esimerkiksi epäily murtumasta, leikkauksen suunnittelu tai murtuneen luun paranemisen seuraaminen.

Tutkimuksen yksityiskohdat saattavat vaihdella eri yksiköiden välillä. Tutustu aina hyvissä ajoin ennen tutkimusta saamaasi potilasohjeeseen.

Haitarin otsikkotaso2
Miten valmistaudun kartiokeila-TT-tutkimukseen?

Sinun ei tarvitse valmistautua tutkimukseen.

Tutustu kuitenkin huolellisesti saamasi potilasohjeeseen. Varaa tutkimuksessa käyntiin aikaa noin 1 tunti.

Mitä kartiokeila-TT-tutkimuksessa tapahtuu?

Kuvauksen aikana seisot tai istut. Asentoon vaikuttaa muun muassa se, mitä sinusta kuvataan.

Tutkimus kestää noin 15-30 minuuttia. Ennen kuvausta röntgenhoitaja kertoo mitä vaatteita tai koruja sinun pitää ottaa pois. Röntgenhoitaja auttaa sinut sopivaan asentoon kuvausta varten.

Sinulle voidaan myös laittaa niveleen ohuella neulalla varjoainetta, jossa on jodia. Sen, tarvitaanko kuvauksessa varjoainetta, päättää sinut tutkimukseen lähettänyt lääkäri tai röntgenlääkäri.

Mitä kartiokeila-TT-tutkimuksen jälkeen?

Tutkimus ei vaadi jälkiseurantaa eikä aiheuta rajoituksia normaaliin elämiseen.

Jos sinulle laitetaan varjoainetta niveleen, saat erilliset jälkihoito-ohjeet.

Radiologi eli röntgenlääkäri tutkii otetut kuvat ja antaa niistä lausunnon. Sinut tutkimukseen lähettänyt lääkäri kertoo tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä sinua hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Onko kartiokeila-TT-tutkimuksissa riskejä?

Tutkimuksesta aiheutuva riski on pieni. Tutkimuksesta kohdistuu tutkittavalle alueelle säteilyä, jonka annos on hyvin pieni.

Varjoaine voi joskus aiheuttaa allergisen reaktion. Tämä on kuitenkin harvinaista. Kuvantamisyksikön henkilökunta kysyy aina etukäteen tiedossa olevat allergiat. Jos allerginen reaktio tulisi, kuvantamisyksikössä osataan hoitaa niitä.

tietokonetomografia; TT; kartiokeila

Kyllä

Päivitetty  10.3.2023