Siirry sivun sisältöön

Sepelvaltimoiden TT-tutkimus

Nykyaikaiset nopeat tietokonetomografialaitteet (TT) mahdollistavat liikkuvan sydämen tarkkojen yksityiskohtien kuvaamisen.

Tutkimuksen tarkoitus

Tutkimuksessa selviää, onko sepelvaltimoissa valtimoiden kovettumatautia eli ateroskleroosia ja jos on, kuinka laaja-alaisia muutoksia nähdään.

Tutkimuksella voidaan suurella varmuudella poissulkea sepelvaltimotauti. Sen sijaan TT:n perusteella on hyvin vaikeaa arvioida, onko sepelvaltimo ahtautunut merkittävästi vai onko kyseessä vain lievä seinämän sairaus. Ahtautuma-asteen arvioimiseksi voidaan tehdä lisätutkimuksia.

Vaikka kyseessä on säteilytutkimus, sepelvaltimoiden TT-tutkimuksen sädeannos on pieni.

Tutkimuksen kulku

Tutkimus tapahtuu TT-laitteen kuvauspöydällä maaten. Tutkimusta varten asennetaan laskimoon kanyyli, josta annetaan tarvittaessa sydämen sykettäsi rauhoittavaa lääkettä (tavallisimmin beetasalpaajaa) sekä kuvauksessa tarvittavaa jodivarjoainetta.

Tarkimmat kuvat sepelvaltimoista saadaan, kun sydämen syke on alle 65/min. Ennen tutkimusta saat nitrosuihkeen, joka laajentaa sepelvaltimoita. Tämä tehdään, jotta pienimmätkin suonet erottuisivat kuvissa hyvin.

Jodivarjoaine voi aiheuttaa lämmöntunnetta vartalolla, joka menee nopeasti ohitse. Ennen tutkimusta on tärkeää tietää, mikäli sinulle on joskus aikaisemmin tullut varjoaineesta yliherkkyysoireita, kuten ihottumaa tai limakalvojen turvotusta.

Itse kuvaus kestää vain muutamia minuutteja, jonka jälkeen vointia seurataan röntgenosaston tiloissa puoli tuntia.

Sinut tutkimukseen lähettänyt lääkäri kertoo tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Päivitetty 10.3.2023