Siirry sivun sisältöön

Hengitystie- ja sylkinäytteet

Hengitystienäytteistä voidaan tutkia muun muassa bakteereita tai solulöydöksiä erilaisissa hengitystiesairauksissa. Sylkinäytteistä voidaan tutkia esimerkiksi tiettyjen hormonien pitoisuuksia.

Nenänielunäyte

Nenänielunäytteet otetaan sieraimeen asetetun näytteenottotikun avulla hellävaraisesti pyörittämällä. Nenän limakalvon eritteen tutkimuksella selvitetään viittausta allergiaan tai infektioon.

Nielunäyte

Ennen nielunäytteen ottamista on mahdollisuuksien mukaan vältettävä syömistä, juomista ja nielua desinfioivien tablettien ja nesteiden käyttöä, sillä ne voivat vaikuttaa epäedullisesti bakteereiden määrään nielussa.

Nielunäyte otetaan suun takanielusta ja nielurisoista pumpulitikkua hankaamalla. Näytteenotossa kieli pidetään lastan avulla. Nielunäytteestä tutkitaan bakteereja.

Yskösnäyte

Yskösnäyte otetaan yskimällä limaa laboratoriosta saatuun näytepurkkiin, joka toimitetaan ohjeiden mukaan tutkittavaksi laboratorioon. Näytteestä voidaan tutkia bakteereja, sieniä tai soluja.

Nielu- ja nenänielunäytteet sekä yskösnäytteet eivät vaadi jälkiseurantaa eivätkä aiheuta rajoituksia normaaliin elämiseen.

Sylkinäyte

Usein ennen sylkinäytteen antamista on vältettävä hampaiden pesua ja ruokailua. Sylkeä kerätään joko sylkemällä suoraan keräysastiaan tai pitämällä suussa sylkeä keräävää tyynyä tai tukkoa.

Päivitetty 10.3.2023