Siirry sivun sisältöön

Yö- ja unipolygrafiatutkimus

Uneen ja vireyteen liittyvillä tutkimuksilla voidaan tutkia nukkumisen aikaisia hengityshäiriöitä, poikkeavaa päiväväsymystä tai laajemminkin erilaisia unihäiriöitä.

Tavallisimmat uneen ja vireyteen liittyvät tutkimukset ovat:

  • yöpolygrafia eli yöllinen hengityshäiriötutkimus

  • unipolygrafia

Yöpolygrafia on keino selvittää, miten hengitys yön aikana sujuu. Unipolygrafialla puolestaan tutkitaan erilaisia unihäiriöitä. Molemmat tutkimukset voidaan tehdä joko kotona tai sairaalassa.

Yöpolygrafia tarkoittaa yön aikana tehtävää tutkimusta, jossa voidaan mitata unenaikaista hengitystä ja jalkojen liikkeitä. Tutkimus tehdään yleensä kotona.

Yöpolygrafia on keino selvittää unenaikaisia hengityshäiriöitä, eli miten hengitys yön aikana sujuu. Lääkäri voi epäillä uniapneaa tai haluaa tutkia syitä päiväaikaan esiintyvään voimakkaaseen väsymykseen. Uniapnean lisäksi yöpolygrafialla voidaan tutkia myös levottomat jalat -oireyhtymää.

Yöpolygrafia-laite kotiin

Yöpolygrafia-tutkimuksessa käytetään laitetta, jonka saat yöksi käyttöösi. Sinun tulee hakea tutkimuslaite etukäteen sovitusta paikasta.

Henkilökunta opastaa laitteen käytössä ja saat ohjeen mukaan myös kotiin. Samalla sovitaan laitteen palauttamisesta. Tutkimuksen onnistumisen varmistamiseksi on tärkeää, että luet ohjeet huolella läpi ja noudatat niitä.

Illalla puet tutkimuslaitteen päälle ennen nukkumaan menoa ja nukut sen kanssa yön normaalisti. Osa antureista saatetaan kiinnittää paikalleen jo laitetta noutaessasi.

Antureita ja mittausta

Yöpolygrafia-laitteessa on erilaisia antureita, joilla mitataan nenän ja suun hengitysilmavirtausta, rintakehän ja pallean hengitysliikkeitä, syketaajuutta, kuorsausta, nukkuma-asentoa ja jalkojen liikkeitä.

Tutkimus ei aiheuta kipua ja se on vaaraton. Riskinä on kuitenkin, että laitteen pukeminen kotona ei onnistu tai jokin antureista irtoaa yön aikana, jolloin tutkimus saattaa jäädä vajaaksi.

Tärkeä jatkohoito

Lääkäri laatii mittaustulosten pohjalta/tutkimuksesta lausunnon. Lääkäri, joka on lähettänyt sinut tutkimukseen, kertoo sinulle tuloksista ja miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Muistathan, että itse tutkimus ei korjaa oireita. Tutkimuksen jälkeen sinun tulee tarvittaessa sitoutua lääkärisi antamiin ohjeisiin (CPAP-hoito, laihduttaminen).

Katso video: Yöpolygrafia. Videon on tuottanut HUS ja siinä on tekstitykset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Katso video: Yörekisteröinti. Videon on tuottanut HUS ja siinä on tekstitykset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Laajalla unipolygrafialla tutkitaan erilaisia unihäiriöitä. Näitä ovat esimerkiksi unenaikaiset hengityshäiriöt, yöllinen jaksoittainen raajaliikehäiriö, REM-unen käyttäytymishäiriö, unen keston kokemisen häiriö ja liikaunisuustaudit, kuten narkolepsia ja hypersomnia.

Tutkimus tehdään joko itse kotona tai osastolla sairaalassa kliinisen neurofysiologian osastolla. Jos tutkimus tehdään kotona, laite kiinnitetään kliinisen neurofysiologian yksikössä ennen tutkimusyötä. Samalla saat opastuksen laitteen käyttöön ja ohjeen mukaasi kotiin.

Mittareiden avulla monenlaista tietoa

Ennen tutkimusta saat hoitavalta lääkäriltäsi ja tutkimusyksiköstä ohjeet valmistautumiseen. Esimerkiksi jotkut lääkkeet vaikuttavat unen rakenteeseen, joten niiden lopettaminen asteittain ennen tutkimusta voi olla tarpeen.

Unipolygrafia-tutkimuksessa mitataan EEG:tä eli aivosähkötoimintaa, silmänliikkeitä, lihasjänteyttä, hengitysilmavirtausta, rintakehän ja pallean hengitysliikkeitä, veren happipitoisuutta, syketaajuutta, kuorsausta, nukkuma-asentoa ja jalkojen liikkeitä.

Univaiheiden suhteellisten osuuksien, havahtumisten määrän ja unen syklisyyden perusteella saadaan tietoa myös unen laadusta.

Tutkimus on kivuton eikä laite häiritse nukkumista merkittävästi. Aivosähkötoimintaa mittaavat anturit kiinnitetään pään iholle vesiliukoisella kiinnitysaineella, jota saattaa jäädä tutkimuksen jälkeen jonkin verran hiusten joukkoon. Aine lähtee kuitenkin pois viimeistään seuraavassa hiustenpesussa.

Sinut tutkimukseen lähettänyt lääkäri kertoo tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Onko lapsesi tulossa laajaan unipolygrafiaan?

Videolla kerrotaan lapsen näkökulmasta, mistä laajassa unipolygrafiassa on kyse, miten tutkimus etenee ja mitä siinä tapahtuu. Video on kuvattu HUSin Uudessa lastensairaalassa Helsingissä. Tutustus aina videon lisäksi saamaasi potilasohjeeseen.

Katso video: Lasten laaja unipolygrafia. Videon on tuottanut HUS ja siinä on tekstitykset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Päivitetty 10.3.2023