Siirry sivun sisältöön

Läpivalaisututkimus ja -toimenpide

Läpivalaisututkimuksella tutkitaan kehon rakenteita ja niiden toimintaa. Läpivalaisutoimenpiteissä käytetään röntgensäteitä apuna.

Läpivalaisututkimuksen yhteydessä sinulle voidaan antaa varjoainetta, jonka kulkua seurataan läpivalaisun avulla ja ottamalla röntgenkuvia.

Läpivalaisulla tutkitaan muun muassa:

  • verisuonia

  • ruuansulatuskanavaa (nielua, ruokatorvea, suolistoa)

  • virtsaelinten ja virtsateiden toimintaa

Läpivalaisutoimenpiteissä käytetään röntgensäteitä erilaisten hoitojen ja toimenpiteiden ohjaamiseen. Usein käytetään myös varjoainetta apuna.

Läpivalaisutoimenpiteitä ovat muun muassa:

  • valtimoiden pallolaajennus

  • vatsan alueen kanavoinnit

  • hermojuuripuudutus

Kaikkiin läpivalaisututkimuksiin ja -toimenpiteisiin tarvitaan lääkärin lähete.

Tarkista saamastasi potilasohjeesta, miten tutkimukseen tai toimenpiteeseen tulee valmistautua. Joihinkin ei tarvita mitään valmistautumista, mutta toisia varten sinua voidaan pyytää olemaan ravinnotta ja/tai käymään verikokeessa.

Tutkimuksessa tai toimenpiteessä voidaan käyttää varjoaineita. Sinulta tiedustellaan etukäteen mahdollisista allergioista. Jos sinulla on todettu yliherkkyys jodipitoiselle varjoaineelle, kerro siitä hoitavalle lääkärille ja tutkimukseen tullessasi röntgenhoitajalle.

Mikäli tiedät tai epäilet olevasi raskaana, kerro siitä sinua hoitavalle lääkärille tai viimeistään tutkimukseen tullessasi.

Ennen läpivalaisututkimusta tai -toimenpidettä hoitaja tai lääkäri kertoo sinulle tutkimuksen kulusta.

Tutkimuksessa tai toimenpiteessä voidaan käyttää verisuoneen laitettavaa jodipitoista varjoainetta (esimerkiksi verisuonikuvaus) tai suun kautta annettavaa bariumvarjoainetta (esimerkiksi ruoansulatuskanavan kuvaus) tai juotavaa jodipitoista varjoainetta (nielemisfunktiotutkimukset). Paksusuolta tutkittaessa voidaan bariumvarjoaine antaa myös peräsuolen kautta. Suoneen annettu varjoaine saattaa aiheuttaa hetkellisen lämmöntunteen ja metallin maun suussa.

Tutkimuksessa makaat tutkimuspöydällä tai seisot kuvauslaitteen edessä. Toimenpiteet tehdään yleensä makuuasennossa. Läpivalaisun avulla lääkäri seuraa varjoaineen etenemistä tai tekee toimenpiteen. Tarvittaessa sinusta otetaan röntgenkuvia. Röntgenhoitaja on mukana valmisteluissa ja avustaa lääkäriä.

Tutkimusten ja toimenpiteiden kesto vaihtelee. Varaa käyntiin riittävästi aikaa.

Katso video: Miten ruuansulatuskanavaa voidaan tutkia. Videon on tuottanut OYS ja siinä on suomenkielinen tekstitys.

Katso video: Suulaen toimintafunktiotutkimus. Videon on tuottanut OYS ja siinä on suomenkielinen tekstitys.

Monet läpivalaisututkimukset eivät vaadi erityistä jälkihoitoa. Mikäli jälkihoitoa tarvitaan, saat siitä aina erilliset ohjeet. Läpivalaisutoimenpiteissä on yleensä jälkihoito, joka riippuu toimenpiteestä. Jälkihoito-ohjeet saat röntgenistä tai sinun jälkiseurantaa suorittavasta yksiköstä.

Suoneen annettu jodivarjoaine poistuu elimistöstä munuaisten kautta. Jos munuaiset toimivat huonosti, voi poistuminen hidastua merkittävästi. Tarvittaessa munuaisten toimintaa selvitetään etukäteen verikokeella. Bariumvarjoaine poistuu elimistöstäsi ulosteen mukana.

Lääkäri tekee läpivalaisututkimuksesta tai -toimenpiteestä lausunnon. Se toimitetaan sinut tutkimukseen lähettäneelle lääkärille, jolta saat kuulla tuloksista ja miten hoitoa mahdollisesti jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Tutkimuksen tai toimenpiteen kulku, kesto ja saadun säteilyn määrä riippuvat siitä, mitä tutkitaan tai mitä toimenpiteessä tehdään. Mahdollisesti otettavien röntgenkuvien määrä vaihtelee ja läpivalaisuaika voi kestää muutamista sekunneista minuutteihin. Näin ollen myös säteilyannoksen suuruus vaihtelee.

Varjoaine tai muut käytettävät aineet voivat joskus aiheuttaa allergisen reaktion. Henkilökunta tiedustelee aina etukäteen, onko sinulla mahdollisia allergioita. Mikäli allergisia reaktioita ilmenee, tutkimuksen tekevässä yksikössä on varauduttu niiden hoitoon.

Läpivalaisutoimenpiteessä mahdollisesti tehtävään pistokseen saattaa liittyä vuotoriski. Tämän vuoksi sinua saatetaan pyytää jättämään veren hyytymistä estävät lääkkeet tauolle. Saat tästä etukäteen erilliset ohjeet sinut tutkimukseen lähettäneeltä lääkäriltä. Riskeistä voit kysyä lääkäriltäsi tai henkilöltä, joka tekee sinulle läpivalaisututkimuksen- tai toimenpiteen.

Päivitetty 10.3.2023