OSLER-tutkimus

OSLER on käyttäytymiseen perustuva hereilläpysymistutkimus. Sillä mitataan, pystytkö pysymään valveilla yksitoikkoisissa tilanteissa. 

Tutkimuksen tarkoitus

OSLERia käytetään yleensä silloin, kun halutaan selvittää, voitko edelleen ajaa autoa, vaikka sinulla on päiväaikaista väsymystä aiheuttava sairaus, kuten uniapnea tai narkolepsia. 

Tutkimuksen kulku

OSLERissa istut rauhallisesti tuolilla melko hämärässä huoneessa ja yrität pysyä hereillä 40 minuutin ajan. Katsot eteenpäin laitteeseen, jossa syttyy pieni valo kolmen sekunnin välein. Tehtävänäsi on painaa kädessä pidettävän laitteen nappia aina, kun valo syttyy. Tällaisia 40 minuuttia kestäviä testikertoja on päivän aikana kolme. 

Hoitaja seuraa suoritustasi videoyhteyden kautta toisesta huoneesta. Jos et paina nappia seitsemän peräkkäisen valonvälähdyksen kohdalla, sinun ajatellaan nukahtaneen ja testi päättyy.

Normaali testitulos on, että napin painaminen auttaa sinua pysymään hereillä etkä nukahda testikertojen aikana. 

Sinut tutkimukseen lähettänyt lääkäri kertoo tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Tutkimuksen yksityiskohdat saattavat vaihdella eri yksiköiden välillä. Tutustu aina hyvissä ajoin ennen tutkimusta saamaasi potilasohjeeseen.

osler; uniapnea; narkolepsia; hereilläpysymistesti

Kyllä

Päivitetty  8.3.2023