Gå till sidans innehåll

Kapselendoskopi av tunntarmen

Med en kapselendoskopi av tunntarmen kan man undersöka hela tunntarmen, men man kan inte ta vävnadsprov från tarmens yta.

Syftet med undersökningen

Undersökningen används för att utreda sjukdomar i tunntarmen som man inte har kunnat utreda på annat sätt. Vid undersökningen avbildar man tunntarmens väggar med en kapselkamera som följer tarmens rörelser. Den ersätter inte endoskopi av magsäcken (gastroskopi) och tjocktarmen (koloskopi).

Undersökningen utförs inte under en graviditet och lämpar sig inte för patienter med förträngningar eller obstruktioner i tarmen.

Undersökningens gång

Vid en kapselendoskopi sväljer du en stor kapsel som är lika stor som ett vitaminpiller och som passerar genom dina tarmar samtidigt som den tar bilder. Kapselkameran skickar bilder till en mottagare som är fäst vid din midja. Du får bära uppföljningsutrustningen i cirka åtta timmar.

Kapseln kan bara användas en gång och lämnar vanligtvis tarmen med avföringen. Om kapseln inte försvinner naturligt måste den i mycket sällsynta fall avlägsnas endoskopiskt eller kirurgiskt.

Läkaren som remitterade dig till undersökningen informerar dig om resultaten och nästa steg i vården. Kontakta den behandlande enheten om du inte har fått någon mottagnings- eller telefontid.

Uppdaterad 10.3.2023