Gå till sidans innehåll

Ultraljudsundersökning

En ultraljudsundersökning, även kallad ekokardiografi, är en mycket vanligt förekommande bildundersökningsmetod.

Ultraljudsundersökningen bygger på att ett ultraljud reflekteras i gränsskikt mellan olika vävnader och dämpas baserat på vävnadernas akustiska egenskaper. Ultraljudsstyrning används också vid olika ingrepp, till exempel när man ska ta vävnadsprov eller cellprov.

Med en ultraljudsundersökning kan man bland annat undersöka:

  • buken (gallblåsa, lever, bukspottkörtel, njurar)

  • halsen och nacken

  • blodkärlen och blodflödet

  • muskler eller leder

Se videon: Ultraljud. Videon är producerad av HUS och har undertexter på finska, svenska och engelska.

Läs i patientanvisningen som du fick hur du ska förbereda dig inför undersökningen. Du ska till exempel inte äta eller dricka innan du kommer till en ultraljudsundersökning av övre delen av buken, och bör ha en full urinblåsa när du kommer till en undersökning av nedre delen av buken.

En ultraljudsundersökning är en smärtfri och säker undersökningsmetod. Man applicerar en gel på huden och undersöker området genom att föra en ultraljudsgivare över det. Vid en del undersökningar kan man spruta in ett kontrastämne i venen.

Man kan också utföra olika ingrepp i samband med ultraljudsundersökningen, till exempel ta bort vätska från lungorna eller ta ett prov från till exempel olika organ eller bröstkörteln.

Undersökningen tar mellan 10 och 30 minuter, beroende på vilket område som ska undersökas och om man ska göra något ingrepp.

En ultraljudsundersökning kräver ingen uppföljning och medför inga begränsningar i det normala livet. Om du har genomgått ett ingrepp som kräver eftervård i samband med undersökningen får du eftervårdsanvisningar efter ingreppet.

Läkaren som remitterade dig till undersökningen informerar dig om resultaten och nästa steg i vården. Kontakta den behandlande enheten om du inte har fått någon mottagnings- eller telefontid.

Ultraljudsundersökningen är ofarlig och utförs även på barn och gravida kvinnor. Om man använder ett kontrastämne vid undersökningen finns det en liten risk för en allergisk reaktion.

Det finns en liten risk för infektion eller inre blödning när man tar prov, men det är i praktiken sällsynt. Vid provtagningen får du eftervårdsanvisningar för att minimera riskerna.

Uppdaterad 10.3.2023