Gå till sidans innehåll

EEG-undersökning, elektroencefalografi

Elektroencefalografi, dvs. en EEG-undersökning, mäter den elektriska aktiviteten i hjärnan.

EEG kan avslöja orsaken till ett symtom även om man inte har några symtom vid undersökningstillfället.

Elektroencefalografi används bland annat för att utreda om ett anfallssymtom beror på epilepsi.

EEG-undersökningen utförs på enheten för klinisk neurofysiologiDetaljerna i undersökningen kan variera mellan olika enheter. Läs alltid patientanvisningen som du får i god tid före undersökningen.

Före undersökningen kan du ta dina läkemedel som vanligt. Undersökningen lyckas bättre om håret är rent och torrt och fritt från stylingprodukter.

Om man vill att du sover under undersökningen får du anvisningar om hur du förbereder dig i förväg.

För att göra ett EEG sätter man en elektrodmössa eller lösa elektroder på huvudet för att mäta hjärnans elektriska aktivitet via huvudets yta. Man lägger ett vattenlösligt medel på elektroderna för att mätningen ska lyckas bättre. En del kan tycka att det är lite obehagligt när man skrapar hårbotten för att fästa elektroderna, men själva undersökningen är smärtfri.

Under registreringen ligger du på rygg på sängen, så avslappnad som möjligt. Du kan få se en blinkande lampa eller bli ombedd att andas in och ut kraftigt i några minuter (hyperventilation). Registreringen tar cirka 30–60 minuter.

Under undersökningen vill man ofta också mäta hjärnans aktivitet under sömnen. I så fall får du anvisningar med kallelsen om att hålla dig vaken före undersökningen eller sova en kortare stund på natten.

Undersökningen inklusive förberedelser tar totalt sett cirka 1–1½ timme.

Om man gör EEG:n som en så kallad långtidsregistrering mäter man hjärnans elektriska aktivitet under 1–2 dagar.

Vid en video-EEG-undersökning registrerar man EEG:n och en videobild på samma gång.

Efter undersökningen tar man loss elektroderna. Gelen som man satte på elektroderna kan göra håret lite klibbigt. Den går dock att få bort med vatten och försvinner senast vid nästa hårtvätt.

Om du har uppmanats att hålla dig vaken före undersökningen ska du vara beredd på att du inte kan köra bil före eller efter undersökningen på grund av trötthet.

Den kliniska neurofysiologen skriver ett utlåtande om undersökningen. Läkaren som remitterade dig till undersökningen informerar dig om resultaten och om nästa steg i vården. Kontakta den behandlande enheten om du inte har fått någon mottagnings- eller telefontid.

Undersökningen har inga efterverkningar.

Uppdaterad 10.3.2023