Gå till sidans innehåll

Datortomografi av kranskärlen

Med moderna höghastighetsdatortomografer (DT) kan man avbilda exakta detaljer av hjärtat när det rör sig.

Syftet med undersökningen

Undersökningen visar om det finns någon förhårdnad i kranskärlen, dvs. ateroskleros, och i så fall hur omfattande förändringarna är.

Med undersökningen kan man med hög säkerhet utesluta kranskärlssjukdom. Däremot är det mycket svårt att utifrån datortomografin bedöma om kranskärlet är kraftigt förträngt eller om det bara handlar om en lindrig sjukdom i kranskärlsväggen. Man kan göra ytterligare undersökningar för att bedöma graden av förträngning.

Även om detta är en strålningsundersökning är stråldosen vid en datortomografi av kranskärlen låg.

Undersökningens gång

Undersökningen utförs liggande på datortomografens undersökningsbord. För undersökningen sätter man en kanyl i venen och ger vid behov ett läkemedel för att lugna din hjärtfrekvens (vanligtvis en betablockerare) och ett jodkontrastmedel som behövs vid undersökningen.

De mest exakta bilderna av kranskärlen får man när hjärtfrekvensen är lägre än 65/min. Före undersökningen får du en nitroglycerinspray som utvidgar kranskärlen. Det gör man för att man ska kunna urskilja även de minsta kärlen tydligt på bilderna.

Jodkontrastmedlet kan orsaka en varm känsla i kroppen, men den går snabbt över. Före undersökningen är det viktigt att veta om du någonsin har fått överkänslighetssymtom mot kontrastmedel, till exempel utslag eller svullna slemhinnor.

Själva undersökningen tar bara några minuter, varefter man följer ditt tillstånd på röntgenavdelningen i en halvtimme.

Läkaren som remitterade dig till undersökningen informerar dig om resultaten och nästa steg i vården. Kontakta den behandlande enheten om du inte har fått någon mottagnings- eller telefontid.

Uppdaterad 10.3.2023