Gå till sidans innehåll

Magnetundersökning av tunntarmen

En magnetundersökning är en strålningsfri avbildning av tunntarmen. Den används speciellt vid Crohns sjukdom, som kräver upprepade magnetundersökningar hos unga vuxna och till och med barn.

Magnetundersökning är en avbildningsmetod som baseras på kroppens magnetiska egenskaper. Röntgenstrålning används inte vid undersökningen. Vid en magnetundersökning (MRT) får man exakta anatomiska och delvis funktionella bilder av tunntarmen.

Syftet med undersökningen

Undersökningen används speciellt vid Crohns sjukdom, som kräver upprepade magnetundersökningar hos unga vuxna och till och med barn. Magnetundersökning kan också användas för att hitta orsaken till återkommande blockeringar och för att leta efter tumörer i tunntarmen.

Undersökningens gång

För undersökningen förflyttas du till ett undersökningsbord i en belyst och ventilerad magnettunnel. Under undersökningen sprutar man in ett kontrastämne i blodkärlet i handleden. Undersökningen är smärtfri och tar 30–90 minuter.

Magnetkameran avger ett ganska högt klickande ljud när den tar bildserier. Du kan lyssna på radio under undersökningen eller ta med dig en egen CD-skiva.

Kontakta magnetundersökningsenheten i förväg om du har metalldelar i kroppen (pacemaker, protes, operationsclips, granatsplitter, läkemedelspump osv.), eftersom de kan vara ett hinder för undersökningen. Ledproteser är vanligtvis inget hinder för operation. Man bör även undvika undersökningen under en tidig graviditet. Anteckna dessa saker på anamnesblanketten.

Läkaren som remitterade dig till undersökningen informerar dig om resultaten och nästa steg i vården. Kontakta den behandlande enheten om du inte har fått någon mottagnings- eller telefontid.

Uppdaterad 10.3.2023