Gå till sidans innehåll

Förebyggande av urinsten

Man kan förebygga urinstenar genom att dricka tillräckligt med vatten och undvika salt och kolsyrade drycker för att hålla urinen utspädd, dvs. så färglös som möjligt.

Kost

Ibland kan med kosten påverka återfall av urinsten. Om du har genomgått undersökningar för att utreda orsaken till urinvägstenar, följ de instruktioner du fått av läkaren. Nedan finns allmänna råd för att förebygga stenbildning.

Kosten måste innehålla rikligt med vätskor eftersom urinstenar fälls ut lättare i koncentrerad urin än utspädd urin. Drick regelbundet under dagen, särskilt efter måltider och på kvällen innan du lägger dig. En rekommenderad mängd vätska är cirka två till tre liter per dag om övriga sjukdomar inte förhindrar detta. Vatten är den bästa drycken.

Föredra mat med litet saltinnehåll och undvik överdådig användning av animaliskt protein.

I kosten lönar det sig att föredra mat med litet saltinnehåll eftersom salt mat ökar utsöndringen av kalcium i urinen och ökar därigenom bildningen av urinsten. Mängden oxalater kan minskas genom att undvika rabarber, krusbär, jordgubbar, plommon, spenat, rödbeta, bönor, nötter, choklad och sparris. Ofta finns det skäl att minska intaget av kaffe, te och kakao. Använd kött- och mjölkprodukter med måtta. Dessutom kan man med fördel undvika att använda C-vitaminpreparat.

Mängden kalcium i kosten behöver inte begränsas, om du inte har fått särskilda instruktioner från läkare. Det är bra att få i sig 1000–1200 mg kalcium per dygn.

Urinstenssjukdom är mer sällsynt bland vegetarianer. En riklig mängd grönsaker, bär och frukter gör urinen mer basisk, vilket gör att urinstenar inte bildas lika lätt som i sur urin. Ät olika färgade och mångsidiga grönsaker minst ett halvt kilo om dagen.

Uppdaterad 30.10.2025