Gå till sidans innehåll

Psykiska orsaker till erektil dysfunktion

De flesta män upplever åtminstone någon gång i livet att de inte kan får erektion eller att erektionen upphör i förtid.

Ofta kan man skämmas över den erektila dysfunktionen och det lämnar en mental osäkerhet och rädsla för att man ska misslyckas på nytt. Erektil dysfunktion kan ge svåra prestationskrav på det sexuella umgänget.

Erektil dysfunktion kan även förekomma i färska förhållanden när mannen är nervös och vill imponera på sin partner. I regel är de övergående och försvinner utan behandling. Partnerns förhållning till sexualitet kan också påverka mannens självkänsla och erektila funktion.

Ibland hänger osäkerheten och rädslan som orsakas av prestationskraven segt kvar. Då borde man diskutera med sin partner eller kontakta en läkare för att lösa problemet. Läkarna är vana med att behandla erektil dysfunktion så man behöver inte skämmas eller vara rädd för detta. En kortvarig, receptbelagd impotensmedicin kan ge mer säkerhet.

Erektil dysfunktion kan öka till följd av depression, ångest och stress. Stress kan orsakas av arbetet, brådska, arbetslöshet och ekonomiska problem eller problem med människor eller parrelationen.

När man känner sig stressad är det svårt att koncentrera sig på det sexuella umgänget. Stress kan påverka halterna av kortisol (stresshormon) och testosteron (manshormon) i blodet, vilket kan leda till erektil dysfunktion.

Uppdaterad 1.12.2022