Gå till sidans innehåll

Information om mäns behov av att urinera oftare

Tätare urineringsbehov är ett vanligt besvär. Urineringsbehovet är tätare när man behöver urinera över åtta gånger per dygn.

Ett tätare urineringsbehov kan bero på ett rikligt intag av vätskor. Då är urinmängden per gång normal (över två deciliter), men mängden urin per dygn är riklig (över 2,5 liter).

Vissa ämnen (kaffe, te och alkohol), läkemedel (vätskedrivande läkemedel) och sjukdomar (urinvägsinfektion, diabetes med dålig vårdbalans) kan orsaka ett tätare urineringsbehov. Då har urinblåsan ingen funktionell störning.

Ett rikligt intag av vätskor eller ämnen som irriterar urinblåsan, till exempel kaffe och alkohol, kan orsaka ett tätare urineringsbehov.

Personer med prostataförstoring lider ofta vid sidan av urineringsbesvär även av urinretention och inkontinens. En långvarig täppning orsakad av prostatan gör urinblåsans vägg tjockare och ändrar fördelningen av nervändar i väggen på ett sådant sätt att sammansdragningskänsligheten i urinblåsan ökar. Situationen underlättas ofta väsentligen av prostatamedicinering och framför allt av prostatahyvling.

Uppdaterad 30.11.2022