Gå till sidans innehåll

Smärtsymtom i prostatan

Kronisk smärta i prostatan varierar från lindrig molande värk till hård smärta som stör livet.

Smärta, molande värk eller diffusa känningar kan förekomma vid nedre magen kring blåsan, i testiklarna, ljumskarna, korsryggen eller penisen. Ibland svider det när man urinerar eller så har man behov av att urinera oftare. Ejakulationer kan också vara smärtsamma och sädesvätskan kan innehålla blod. Vissa kan känna smärtan kring analöppningen, varvid känslan är som att sitta på en boll. Ibland strålar smärtan till lårens insida.

Man behöver inte bli rädd för blodig sädesvätska, eftersom den bakomliggande orsaken oftast inte är någon farlig sjukdom.

Symtom uppkommer vid nedkylning, till exempel om man sitter på ett kallt underlag, förfryser sig, fötterna blir våta eller man vistas i dragiga förhållanden. Stress påstås också förvärra symtomen.

Förändringar i sädesvätskan:

Spermierna utvecklas i testiklarna och lagras i bitestiklarna. Vid ejakulation börjar spermierna sin färd från bitestiklarna mot sädesblåsorna varifrån den uppkomna vätskan underlättar spermiernas färd vidare. Mängden av och utseendet hos sädesvätskan är individuella och beror på hur ofta man ejakulerar.

Det utsöndras cirka 2–15 milliliter sädesvätska per gång. Sädesvätskans färg varierar från klar till vit och konsistensen från tunn till tjock. Det är inte avvikande om sädesvätskan innehåller klumpar.

Det kan förekomma blod i sädesvätskan hos män i alla åldrar. Blodigheten beror på en blodutgjutning i sädesblåsan. Ibland ses blod i sädesvätskan i samband med smärta i prostatan. Blodigheten kan vara i flera veckor och nyansen på blodfärgad sädesvätska kan variera och bli till exempel rostbrun.

I regel är blodig sädesvätska ofarligt. Hos unga män behöver detta inte undersökas desto mer. Hos äldre män finns det skäl att låta undersöka prostatan om man inte har gjort det nyligen.

Uppdaterad 30.11.2022