Siirry sivun sisältöön

Eturauhasen kipuoireet

Eturauhasen pitkäaikainen kipuoire vaihtelee lievästä jomotuksesta voimakkaaseen, toimintaa haittaavaan kipuun.

Kipu, jomotus tai epämääräinen tuntemus voi esiintyä alavatsalla rakon seudulla, kiveksissä, nivusissa, ristiselässä tai peniksessä. Joskus esiintyy kirvelyä virtsatessa tai tihentynyttä virtsaamisen tarvetta. Myös siemensyöksy voi olla kivulias, ja siemennesteessä voi olla verta. Joillakin kipu voi tuntua peräaukon seudulla, jolloin tuntemus on kuin istuisi pallon päällä. Joskus kipu säteilee reisien sisäsivuille.

Veristä siemennestettä ei tule pelästyä, sillä sen taustalla ei useimmiten ole mitään vaarallista tautia.

Oireita aiheuttavat kylmettyminen, kuten istuminen kylmälle alustalle, paleltuminen, jalkojen kastuminen ja vetoisissa olosuhteissa oleminen. Myös stressin on sanottu pahentavan oireita.

Siemennesteen muutokset:

Siittiöt kehittyvät kiveksissä ja varastoituvat lisäkiveksissä. Siemensyöksyssä siittiöt aloittavat matkansa lisäkiveksistä kohti rakkularauhasia, joissa syntynyt neste helpottaa siittiöiden matkaa eteenpäin. Siemennesteen määrä ja ulkonäkö ovat yksilöllisiä ja riippuvat siemensyöksyjen tiheydestä.

Siemennestettä purkautuu noin 2–15 millilitraa kerralla. Siemennesteen väri vaihtelee kirkkaasta valkoiseen ja koostumus ohuesta paksuun. Paakkuinen siemenneste ei ole poikkeavaa.

Siemennesteessä voi esiintyä verta kaikenikäisillä miehillä. Verisyys johtuu rakkularauhasen verenpurkaumasta. Joskus siemennesteessä näkyy verta eturauhasen kiputilan yhteydessä. Verisyys saattaa kestää useita viikkoja, ja veren värjäämän siemenesteen sävy voi vaihdella ja muuttua esimerkiksi ruosteenruskeaksi.

Verinen siemenneste on yleensä vaaratonta. Nuorilla miehillä asiaa ei tarvitse sen kummemmin tutkia. Iäkkäämmillä miehillä on syytä tutkituttaa eturauhanen, ellei sitä ole vastikään tehty.

Päivitetty 30.11.2022