Ahtaan esinahan hoito

Useimmiten ahdas esinahka on hoidettava leikkauksella.

Jos esinahan ahtaus on hyvin lievä, esinahan kireään osaan levitettävä kortisonivoide voi väljentää kireyttä. Joskus arpeuttavaa, valkojäkälän aiheuttamaa ahtautta voidaan alkuvaiheessa hoitaa kortisonivoiteella, joka lievittää tulehdusreaktiota.

Haitarin otsikkotaso2
Tietoa ympärileikkauksesta

Ahtaan esinahan poistoleikkaus eli ympärileikkaus (circumcisio) on varmin tapa parantaa vaiva.

Ympärileikkaus tehdään useimmiten paikallispuudutuksessa poliklinikalla. Tarvittaessa toimenpide voidaan tehdä selkäydinpuudutuksessa leikkaussalissa.

Ympärileikkauksessa poistetaan koko esinahka kiristävän ihopoimun takia, jolloin terska jää paljaaksi. Leikkauksessa ei kosketa peniksen syvempiin rakenteisiin, joten leikkaus ei aiheuta erektiohäiriöitä eikä muita elimellisiä vaivoja. Leikkausalueelle laitetaan itsestään sulavat ompeleet.

Ympärileikkauksen jälkihoito

Toimenpiteen jälkeen on syytä estää haavan hankautuminen pitämällä väljiä housuja. Leikkaushaavaa voi suihkutella pari kertaa päivässä ja laittaa siihen perusvoidetta tai ihoöljyä.

Ympärileikkauksen jälkeen esiintyy turvotusta, ja leikkaushaava voi erittää kudosnestettä parin viikon ajan. Lisäksi noin viikon ajan on syytä välttää raskasta rasitusta ja saunomista. Sukupuoliyhdyntä on sallittu noin kolmen viikon kuluttua toimenpiteestä, kun itsestään sulavat ompeleet häviävät.

Ympärileikkauksen jälkeinen toipuminen

Sairausloman pituus on työn raskaudesta riippuen yhdestä kolmeen viikkoa. Jälkitarkastus ei ole tarpeellinen. Jos haavasta tulee toipumisvaiheessa jatkuvaa runsasta verenvuotoa, haavassa on tulehdusoireita (voimakasta kuumotusta, punoitusta) tai tulee kuumetta, on otettava yhteys lääkäriin.

Toimenpiteen jälkeen terska saattaa olla aluksi herkkä ilman sitä suojaavaa esinahkaa. Ajan myötä herkkyys vähenee.

ahdas esinahka; esinahka; ympärileikkaus

Kyllä

Päivitetty  31.8.2021