Siirry sivun sisältöön

Eturauhasen liikakasvun lääkehoito

Lääkkeillä voidaan hoitaa eturauhasen liikakasvun oireita menestyksekkäästi vuosien ajan. Lääkityksen teho on kuitenkin yksilöllistä.

Eturauhasen liikakasvun lääkehoito aloitetaan perusterveydenhuollossa. Pääsääntöisesti käytetään kahdenlaisia lääkkeitä, joiden yhteiskäytöllä hoito on tehokas.

Eturauhasta pienentävät lääkkeet vaikuttavat testosteroniaineenvaihduntaan. Lääkkeitä kutsutaan 5-alfareduktaasin estäjiksi (finasteridi ja dutasteridi). Lääkkeet pienentävät eturauhasta hitaasti ja estävät sen kasvun. Hoidon teho näkyy 6–9 kuukauden käytön jälkeen.

Lääkehoito helpottaa virtsaamista. Tutkimusten mukaan eturauhanen pienenee noin 20 prosenttia ja samalla PSA-arvo puolittuu. Lääkkeen teho näkyy vain sellaisten liikakasvua sairastavien miesten kohdalla, joilla eturauhanen on keskisuuri tai suuri (eturauhasen koko vähintään 30-40 grammaa).

Yleisesti lääkehoito ei aiheuta hankalia oireita, mutta haittavaikutuksena saattaa esiintyä seksuaalisen halun vähentymistä, erektiohäiriöitä ja siemennesteen vähenemistä.

Eturauhasta ja virtsarakon kaulan lihaksistoa rentouttavia lääkkeitä kutsutaan alfasalpaajiksi (alfutsosiini ja tamsulosiini). Lääkkeiden vaikutus voidaan todeta nopeasti jopa muutaman päivän aikana. Virtsaaminen helpottuu eturauhasen koosta riippumatta.

Lääkkeet eivät yleensä aiheuta hankalia oireita, mutta haittavaikutuksina saattaa esiintyä asentohuimausta ja siemensyöksyn yhteydessä siemenneste saattaa jäädä purkautumatta ulospäin.

Myös erektiohäiriölääkkeillä (sildenafiili, tadalafiili) on virtsaamista helpottava vaikutus, joka näkyy nopeasti. Haittavaikutuksina saattaa esiintyä päänsärkyä, ylävartalon punoitusta ja nenän tukkoisuutta sekä tadalafiilillä myös pitkien lihasten kipua.

Virtsarakkoa rauhoittavista lääkkeistä saattaa olla apua, jos eturauhasen liikakasvua sairastavalla miehellä on virtsarakon toimintahäiriönä tiheävirtsaisuus. Lääkettä käytetään usein yhdessä eturauhasta pienentävien tai rentouttavien lääkkeiden kanssa.

Päivitetty 30.11.2022