Siirry sivun sisältöön

Vesikives

Vesikiveksen huomaa yleensä kookkaana, pehmeänä pattina suurentuneessa kivespussissa.

Vesikiveksellä (hydroseele) tarkoitetaan kivespussin sisäistä nestekertymää, joka sijaitsee kiveksen ja lisäkiveksen ympärillä

Vesikives on tavallisesti oireeton, mutta suurentumisen myötä se voi aiheuttaa kipua, paineen tunnetta ja mekaanista haittaa joutuessaan puristuksiin housun sisällä. Oireetonta vesikivestä ei tarvitse hoitaa. Oireita aiheuttava vesikives voidaan hoitaa joko liimaushoidolla (skleroterapialla) tai leikkauksella.

Kun taskulampulla valaistaan kivespussin ihon läpi, voidaan nähdä sitä ympäröivä neste. Lääkärin on yleensä helppo erottaa kivespussin suurentuma kiinteistä pateista. Jos löydös jää epävarmaksi, se voidaan varmistaa kivespussin ultraäänitutkimuksella.

Liimaushoidossa neste tyhjennetään ohuella neulalla kivespussin ihon läpi ja nestekalvoston sisään ruiskutetaan liimaavaa ainetta. Tarkoitus on, että kalvosto liimautuu umpeen niin, että nestettä ei pääse uudelleen muodostumaan ja koteloitumaan.

On mahdollista, että vaiva uusii vielä hoidon jälkeen. Tällöin toimenpide uusitaan tai tehdään vesikivesleikkaus. Toimenpiteen jälkeen kivespussiin voi joskus tulla tulehdus tai verenpurkauma, mikä voi hidastaa toipumista.

Vesikives voidaan hoitaa myös leikkauksella, joka tehdään selkäydinpuudutuksessa (spinaalipuudutus) tai nukutuksessa.

Leikkauksessa kivespussin iho avataan, neste tyhjennetään ja nestettä ympäröineet kalvostot poistetaan tai suljetaan. Kives ja lisäkives rakenteineen jäävät normaalisti paikoilleen, ja huolellisesti tehty toimenpide ei vaikuta niiden toimintaan. Haava suljetaan tavallisesti sulavin ompelein, jolloin ompeleita ei tarvitse erikseen poistaa.

Myös leikkaushoitoon liittyy toimenpiteen jälkeisen tulehduksen ja verenpurkauman mahdollisuus, mutta suurin osa paranee ilman ongelmia.

Toimenpide tehdään tavallisesti päiväkirurgisesti, eli potilas pääsee kotiin jatkohoitoon jo toimenpidepäivänä. Sairauslomaa kirjoitetaan tavallisesti viikoksi työtehtävistä riippuen.

Myös leikkauksen jälkeen on mahdollista, että vaiva uusii. Tällöin leikkaus joudutaan tekemään uudelleen, jos vesikives edelleen oireilee.

Päivitetty 1.12.2022