Siirry sivun sisältöön

Ennenaikaisen siemensyöksyn lääkehoito

Ennenaikaisen siemensyöksyn lääkehoitona voidaan käyttää paikallispuudutetta tai suun kautta otettavia lääkkeitä.

Paikallispuudute

Paikallispuudutetta levitetään terskan iholle noin puoli tuntia ennen seksuaalista toimintaa. Puudute heikentää tuntoaistimusta. Puudutteen kanssa on käytettävä kondomia tai puudute tulee pestä pois, ettei se leviä partnerin sukuelimiin aiheuttaen partnerin sukuelinten tunnottomuutta.

Lääkehoito

Lääkehoitona ennenaikaisessa siemensyöksyn hoidossa voidaan käyttää masennuksen hoitoon käytettäviä lääkkeitä (SSRI, Serotoniinin takaisinestolääke–lääkkeet). Kyseiset lääkkeet vaikuttavat siemensyöksyn säätelyyn osallistuvaan aivokeskukseen lisäten serotoniini-välittäjäaineen pitoisuutta. Lääkettä on käytettävä säännöllisesti, jotta lääkkeen määrä elimistössä saadaan sopivalle tasolle ja siitä on tehoa.

Lisäksi on olemassa nopeavaikutteinen ja yhtä tehokas lääke dapoksetiini. Tätä lääkettä otetaan vain tarvittaessa, ja käyttöä rajoittaa lääkkeen korkea hinta.

Tramadoli on keskushermoston kautta vaikuttava voimakas kipulääke. Säännöllisessä käytössä se saattaa aiheuttaa käyttäjälle riippuvuutta. Tramadolin on huomattu pidentävän siemensyöksyyn kuluvaa aikaa. Lääke otetaan tarvittaessa ennen seksuaalista kanssakäymistä.

Päivitetty 1.12.2022