Siirry sivun sisältöön

Erektiohäiriön tablettihoito

Jos henkilöllä esiintyy jonkinlaista erektiota esimerkiksi aamuisin, hoito aloitetaan yleensä tablettilääkkeillä.

Erektiohäiriön hoidossa käytettäviä tablettilääkkeitä ovat sildenafiili, tadalafiili, vardenafiili ja avanafiili. Nämä lääkkeet pitävät veren paisuvaiskudoksessa, jolloin erektio vahvistuu ja sen kesto pitenee. Lääkkeillä saadaan aikaan luonnollinen erektio, mistä johtuen tarvitaan seksuaalinen innoke ja mielenkiinto.

Lääkkeiden teho on kutakuinkin yhtä hyvä, mutta vaikutusaika vaihtelee. Sildenafiilissä ja vardenafiilissä vaikutusaika noin kuusi tuntia ja tadalafiilissä noin puolitoista vuorokautta. Avanafiilin vaikutusaika on näiden väliltä. Yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, nenän tukkoisuus ja kasvojen ja ylävartalon punoitus. Pitkävaikutteista tadalafiiniä käytettäessä esiintyy myös lihassärkyä.

Nitro-lääkkeen käyttö yhtä aikaa erektiolääkityksen kanssa on ehdottomasti kielletty. Yhtäaikainen käyttö on hengenvaarallista.

Jos käyttää nitro-lääkettä pitkäaikaisesti, erektiolääkkeen käyttö ei ole turvallista. Jos käyttää harvakseltaan lyhytvaikutteista nitroa, voi käyttää lyhytvaikutteista tablettimuotoista erektiolääkettä. Tällöin tulee kuitenkin muistaa, että erektiolääkkeen vaikutuksen aikana ei voi ottaa nitro-valmistetta. Jos vaikutuksen aikana tulee rintakipua, on lähdettävä lähimpään terveydenhuollon yksikköön.

Päivitetty 1.12.2022