Siirry sivun sisältöön

Tietoa miehen tihentyneestä virtsaamistarpeesta

Tihentynyt virtsaamisen tarve on yleinen vaiva. Tarve on tihentynyt, kun virtsalla pitää käydä yli kahdeksan kertaa vuorokaudessa.

Tihentynyt virtsaamisen tarve voi johtua runsaasta juomisesta. Tällöin virtsaamiskerran virtsamäärät ovat normaalit (yli kaksi desilitraa), mutta vuorokauden aikana tullut virtsamäärä on runsas (yli 2,5 litraa).

Tietyt aineet (kahvi, tee ja alkoholi), lääkkeet (nesteenpoistolääke) ja sairaudet (virtsatietulehdus, huonossa tasapainossa oleva diabetes) saattavat aiheuttaa tihentynyttä virtsaamisen tarvetta. Tällöin virtsarakossa ei ole toiminnallista häiriötä.

Runsas nesteen nauttiminen tai virtsarakkoa ärsyttävien aineiden, kuten kahvin ja alkoholin, nauttiminen voivat aiheuttaa tihentynyttä virtsaamisen tarvetta.

Eturauhasen liikakasvusta kärsivillä on virtsaamisvaikeuksien lisäksi hyvin usein myös virtsapakkoa ja virtsankarkailua. Pitkäaikainen eturauhasen aiheuttama tukos paksuntaa virtsarakon seinämää ja muuttaa sen hermopäätteiden jakaumaa niin, että supistusherkkyys virtsarakossa kasvaa. Tilanne helpottuu usein olennaisesti eturauhaslääkityksellä ja etenkin eturauhasen höyläyksellä.

Päivitetty 30.11.2022