Usein erektiohäiriö voi nolottaa ja jättää henkisen epävarmuuden ja pelon mahdollisesta seuraavasta epäonnistumisesta. Erektiohäiriöstä voi tulla voimakkaita suorituspaineita seksuaaliseen kanssakäymiseen.
Erektiohäiriö voi tapahtua myös uusissa suhteissa, kun mies on hermostunut ja haluaa tehdä vaikutuksen partneriinsa. Tilanne on yleensä väliaikainen ja menee ohi ilman hoitoa. Myös partnerin suhtautuminen seksuaalisuuteen voi vaikuttaa miehen itsetuntoon ja erektiokykyyn.
Joskus suorituspaineiden aiheuttamat epävarmuus ja pelko jatkuvat itsepintaisesti. Tällöin on hyvä keskustella kumppanin kanssa tai ottaa yhteyttä lääkäriin ongelman ratkaisemiseksi. Lääkärit ovat tottuneet hoitamaan erektiohäiriöitä, joten asiaa ei tarvitse nolostella tai pelätä. Lyhytaikainen reseptillä saatava erektiohäiriölääke voi auttaa saamaan varmuutta.
Erektiohäiriöt voivat lisääntyä masennuksen, ahdistuneisuuden ja stressin myötä. Stressiä voivat aiheuttaa esimerkiksi työpaineet, kiire, työttömyys ja taloudelliset ongelmat tai ihmis- ja parisuhdepulmat.
Kun mieli on stressaantunut, on vaikea keskittyä seksuaaliseen kanssakäymiseen. Stressi voi muuttaa kortisolin (stressihormoni) ja testosteronin (mieshormoni) pitoisuuksia veressä, mikä voi aiheuttaa erektiohäiriön.