Siirry sivun sisältöön

Lisäkives- ja kivestulehdus

Kun miehellä esiintyy kuumetta, kiveskipua ja kivespussin punoitusta ja turvotusta, on syytä epäillä tulehdusta ja hakeutua lääkäriin.

Lisäkivestulehdus

Lisäkivestulehduksen tyypillisiä aiheuttajia ovat virtsatietulehdusbakteerit. Taustalla saattaa olla esimerkiksi suurentuneen eturauhasen aiheuttama virtsarakon tyhjenemishäiriö. Myös virtsarakon katetrointi ja urologiset toimenpiteet voivat aiheuttaa lisäkivestulehduksen.

Seksuaalisesti aktiivisessa iässä olevilla miehillä lisäkivestulehdus voi johtua klamydia- tai tippuritulehduksesta. Sukupuoliteitse tarttuvia tulehduksia voi ehkäistä tehokkaasti käyttämällä kondomia.

Kivestulehdus

Kivestulehdus on nykyään erittäin harvinainen, koska MPR-rokote suojaa sikotaudilta, joka oli aikaisemmin tavallinen tulehduksen aiheuttaja. Sikotaudin aiheuttama kivestulehdus johtaa tavallisesti kiveksen surkastumiseen ja toiminnan merkittävään huonontumiseen.

Rokottamattomilla on siis pidettävä mielessä sikotaudin mahdollisuus. Sikotauti alkaa sylkirauhastulehduksella, joka ilmenee poskien turpoamisena. Kivestulehdus alkaa noin viikko sylkirauhastulehduksen jälkeen.

Lisäkivestulehdus ja kivestulehdus oireilevat kivespussin turvotuksena ja aristuksena. Paikallinen punoitus ja kuumotus ovat tavallisia ja myös kuumetta voi esiintyä. Oireet alkavat usein hitaammin kuin kiveksen kiertymässä, ja kipu ei yleensä ole niin voimakasta. Lääkärin tutkittavaksi on kuitenkin syytä hakeutua viipymättä.

Joskus lisäkiveksen tulehdus saattaa levitä myös kiveksen alueelle. Lisäkives ja kives turpoavat ja kivespussi on punoittava ja arka. Pahimmillaan kivespussin sisällä tuntuu kookas aristava pahkura. Tulehdusmuutokset voidaan todeta kivesten ultraäänitutkimuksella.

Tulehdukset hoidetaan antibiooteilla ja levolla. Kipua lievittävät tehokkaasti kivespussia tukevat alushousut, viileät kääreet ja tulehduskipulääkkeet.

Päivitetty 1.12.2022