Siirry sivun sisältöön

Eturauhasen kivun lääkehoito

Eturauhasen kipua voidaan hoitaa lihaksistoa rentouttavilla tai pitkäaikaiseen kipuun tarkoitetuilla lääkkeillä.

Eturauhasen kipuoireita voi lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä. Kipulääkityksen lisäksi tehokkaaksi hoidoksi on osoittautunut eturauhasen kapselia rentouttava alfasalpaaja (alfutsosiini, tamsulosiini). Lääkitystä voi käyttää oireiden keston mukaan. Jos oireet vaivaavat jatkuvasti, lääkitys voi olla pysyvä. Myös muunlaisia lihaksia rentouttavia lääkkeitä voidaan käyttää.

Jos alfasalpaajalääkitys ei tehoa ja kivut haittaavat päivittäistä toimintaa, voidaan käyttää pitkäaikaiseen kipuun tarkoitettuja lääkkeitä. Yksi tehokkaimmista lääkkeistä on amitryptiliini, joka voi kuitenkin aiheuttaa osalle ihmisistä voimakkaita haittavaikutuksia, kuten väsymystä. Lääke annostellaan iltaisin. Aluksi annos on pieni ja sitä nostetaan pikkuhiljaa.

Vaihtoehtona on pregabaliinilääkitys, jonka haittavaikutukset ovat samankaltaisia kuin amitryptiliinin.

Vain noin viidessä prosentissa tapauksista kivun syyksi todetaan bakteeritulehdus, minkä vuoksi antibioottihoitoa käytetään vain kokeellisena hoitona. Mikäli antibioottihoito ei auta kymmenen vuorokauden aikana, kuuri on lopetettava. Eturauhasen bakteeritulehduksen hoidossa tehokkaat antibiootit ovat trimetopriimi, tetrasykliini ja fluorokinololit.

Päivitetty 30.11.2022