Siirry sivun sisältöön

Tietoa miehen hedelmättömyydestä

Miehen hedelmällisyyteen liittyvä häiriö voi olla tilapäinen tai synnynnäinen.

Elintavat vaikuttavat miehen hedelmällisyyteen. Runsaasti tupakoivilla henkilöillä siittiöiden määrä ja liikkuvuus vähenevät ja siittiöiden laatu heikkenee. Paljon alkoholia käyttävillä siittiöiden tuotanto vähenee. Pitkäaikaiseen stressiin puolestaan liittyy hormonaalisia muutoksia, jotka heikentävät siittiöiden tuotantoa. Lisäksi siittiöiden tuotantoa voi jarruttaa ylipaino, sillä rasvakudos muodostaa estrogeenia.

Miehen vaikealla hedelmättömyydellä tarkoitetaan tavallisesti siittiöiden täydellistä puuttumista siemennesteestä (atsoospermia).

Siittiöiden puuttuminen siemennesteestä voi johtua kolmesta syystä:

  • Kiveksen siittiötuotanto on normaali, mutta siittiöt eivät pääse siemennesteeseen esimerkiksi tulehduksen tai vamman seurauksena (obstruktiivinen atsoospermia).

  • Aivolisäkkeen hormonitoiminta on vajavainen, jolloin kives ei toimi normaalisti.

  • Aivolisäkkeen hormonitoiminta on normaali, mutta kiveksen siittiötuotanto puuttuu (nonobstruktiivinen atsoospermia; NOA). Tämä on hankalin ja ennusteeltaan huonoin tilanne. Siittiöntuotannon puuttumisen syytä selvitetään siemennesteanalyysilla, kivesten koon ja muiden sukuelinten tutkimuksilla sekä verikokeista määritettävien hormonien pitoisuuksien avulla.

Päivitetty 31.8.2021