Siirry sivun sisältöön

Peniksen vammat

Peniksen vammat paranevat yleensä itsestään, ja lääkärissä käyntiä tarvitaan vain harvoin.

Peniksen yleisimmän pienen vamman aiheuttaa vetoketju, kun peniksen iho jää sulkeutuvan vetoketjun väliin. Tästä seuraa yleensä kipua, ihorikko tai haava.

Joskus esinahka on vetäytynyt terskan taakse ja se turpoaa. Jos esinahkaa ei pysty vetämään itse takaisin paikoilleen, tarvitaan päivystyksellistä hoitoa.

Jos tilaa ei hoideta, verenkierto terskan alueelle voi pahimmillaan estyä.

Jos esinahan kiinnitysside on kireä, se voi revetä yhdynnässä. Joskus repeytyneestä haavasta vuotaa alkuvaiheessa runsaasti verta, mutta yleensä verenvuoto tyrehtyy ja haava paranee itsestään. Ensiapuna vuotokohtaa kannattaa painaa verenvuodon lopettamiseksi. Jos kiinnitysside repeää toistuvasti, se arpeutuu ja alkaa kiristää. Tällöin kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle hoitoarvioon. Katso lisää seuraavasta linkistä:

Peniksen murtuma syntyy yhdynnässä, kun erektiossa oleva penis vääntyy ja sen paisuvaisen kuori vaurioituu. Yleensä penismurtuma syntyy, kun siitin luiskahtaa yhdyntätilanteessa pois emättimestä ja se työnnetään vastusta vasten. Seurauksena on välittömästi ilmaantuva kipu ja erektion laukeaminen.

Jos paisuvaisen kuoreen tulee repeämä, penis turpoaa ja siihen tulee verenpurkauma. Penismurtumaa epäiltäessä tulee hakeutua päivystykseen.

Yleisin puremavamman aiheuttaja on koira tai ihminen. Pahimmillaan purema vaurioittaa kudoksia ja purijan suun bakteerit ja virukset voivat aiheuttaa vakavia jälkiseurauksia, kun ne siirtyvät uhrin elimistöön.

Koiran puremissa vaurio on yleensä selvästi nähtävissä ja ulottuu usein myös kivespussin iholle. Vamman takia on otettava viipymättä yhteyttä lääkäriin, jotta hoito päästään aloittamaan nopeasti. Ihmisen aiheuttamissa puremissa yhteydenotto viivästyy usein häveliäisyyssyistä, jolloin haava voi ehtiä tulehtua pahastikin. Kun hoidon aloittaminen viivästyy, hoito on yleensä pidempi ja monimutkaisempi.

Koiran puremiin liittyy vesikauhun riski. Ihmisen puremissa on muistettava sukupuolitautien, kuten hepatiittien (maksatulehdus) tai HIV:n tartuntavaara.

Puremahaava tulee aina puhdistaa tuoreeltaan runsaalla vedellä ja antiseptisellä liuoksella. Kaikkiin puremahaavoihin liittyy jäykkäkouristuksen mahdollisuus, joten rokotus on hyvä pitää voimassa.

Vierasesine voi joutua penikseen vahingossa, omasta tahdosta tai tahallisesti vahingoittamistarkoituksella. Vierasesineitä voidaan käyttää myös seksuaalisessa tarkoituksessa suurentamaan tai kaunistamaan penistä.

Peniksen ihon alle tai virtsaputkeen voi työntää mitä erilaisimpia esineitä. Joskus vierasesine saattaa luiskahtaa virtsarakon puolelle. Vierasesineen poistaminen on tarpeen tulehdusten ja paikallisten vaurioiden välttämiseksi. Peniksen alueen lävistykset saattavat aiheuttaa virtsavaivoja ja jopa virtsaputken repeämän ja ahtauman, tulehduksia iholle tai syvemmälle kudoksiin sekä arpimuodostusta.

Peniksen ympärille laitettavat renkaat saattavat vaarantaa peniksen verenkierron ja aiheuttaa mittavat vahingot.

Milloin lääkäriin: Kun sinulla on tulehdukseen viittaavia oireita, poista vierasesine välittömästi. Jos et pysty poistamaan vierasesinettä itse, hae apua.

Päivitetty 1.12.2022