Siirry sivun sisältöön

Tietoa miehen verivirtsaisuudesta

Jo hyvin pieni määrä verta näkyy virtsassa. Alle puoli millilitraa verta 500 millilitrassa virtsaa voidaan havaita silmämääräisesti.

Jos verta näkyy virtsasuihkun alkuosassa, veri saattaa olla lähtöisin virtsaputken alueelta. Virtsasuihkun loppuosassa esiintyvä verisyys viittaa virtsarakon kaulan tai eturauhasen alueeseen.

Virtsasuihkun tasainen verisyys puolestaan viittaa virtsarakosta tai sen yläpuolisista virtsateiden elimistä (virtsajohdin, munuainen) tulevaan vuotoon.

Virtsa ei saa olla veristä.

Normaalisti virtsan väri vaihtelee vaaleankeltaisesta keltaiseen tai jopa oranssiin riippuen esimerkiksi nautitun nesteen määrästä. Aamuisin virtsa on usein tummemman keltaista kuin päivisin, mikäli yöllä ei ole nautittu nesteitä. Kun nesteitä on juotu runsaasti, virtsa on vaaleankeltaista tai jopa lähes väritöntä.

Virtsan väriin voivat vaikuttaa myös nautittu ravinto (esimerkiksi juuresten, kuten punajuuren syöminen) ja tiettyjen lääkkeiden käyttö.

Virtsan ruskea väri saattaa johtua vanhasta verestä tai aiemmin syntyneestä verihyytymästä. Vaaleanpunainen tai punainen väri virtsassa johtuu usein verestä.

Päivitetty 30.11.2022