Gå till sidans innehåll

Tablettbehandling för erektil dysfunktion

Om personen har någon slags erektion, till exempel på morgnarna, inleds behandlingen i regel med tabletter.

Tabletter som används för behandling av erektil dysfunktion är sildenafil, tadalafil, vardenafil och avanafil. Dessa läkemedel håller blodet i svällkroppen, vilket stärker erektionen och förlänger dess varaktighet. Läkemedlen ger en naturlig erektion som betyder att man behöver sexuell stimulans och intresse.

Läkemedlen är i princip lika effektiva, men deras verkningstid varierar. Sildenafil och vardenafil har en verkningstid på cirka sex timmar medan tadalafil verkar i cirka ett och ett halvt dygn. Verkningstiden för avanafil ligger mellan dessa. De vanligaste biverkningarna är huvudvärk, täppt näsa och rodnad i ansiktet och på överkroppen. När man använder långverkande tadalafil förekommer även muskelvärk.

Det är strikt förbjudet att använda nitroläkemedel tillsammans med erektionsmedicinering. Det kan vara livsfarligt att använda dessa läkemedel parallellt.

Om man långvarigt använder nitro är det inte säkert att använda erektionsläkemedel. Om man då och då använder kortverkande nitro kan man ta kortverkande erektionsläkemedel i tablettform. Då måste man ändå komma ihåg att man inte får ta nitropreparatet så länge som erektionsläkemedlet verkar. Om man känner bröstsmärta under verkningstiden ska man uppsöka närmaste hälsovårdsenhet.

Uppdaterad 1.12.2022