Gå till sidans innehåll

Information om prostatasmärta

Långvarig prostatasmärta är ett vanligt besvär. Män i alla åldrar kan lida av besväret, men symtomen blir vanligare med åldern.

Cirka 15–20 procent av alla män lider av långvarig prostatasmärta i något skede av livet. Smärtan stör sexlivet och försämrar livskvaliteten. Trots att smärtan är vanlig och det finns gott om forskningsrön är orsaken fortfarande dåligt känd. Tidigare trodde man att smärtan berodde på inflammation, men enligt forskningen konstateras en egentlig bakterieinflammation endast hos cirka fem procent av män som har symtom. Enligt en teori är musklerna i bäckenbotten spända, vilket kan orsaka strålande smärta.

Smärtsymtomen uppträder i regel periodvis. En del män har hela tiden symtom medan symtomen hos andra uppträder till exempel med några års mellanrum och hos vissa förekommer besväret varje höst eller vinter. Smärtperiodernas svårighetsgrad och varaktighet kan variera. Eftersom det främsta huvudsakliga symtomet är smärta, kan man vara rädd för att det rör sig om en allvarlig sjukdom eller funktionsstörning.

Undersökning och behandling av långvarig prostatasmärta kan göras på allmänläkarens eller urologens (kirurg i urinorganen) mottagning. För behandlingen är det viktigt med en bra och bestående vårdrelation mellan läkaren och den man som lider av symtomen. Långvarig prostatainflammation kan påfresta den mentala och fysiska orken.

Uppdaterad 30.11.2022