Sydän- ja verisuonisairaudet diabeteksessa

Valtimosairauksien eli sepelvaltimotaudin, aivovaltimotaudin ja alaraajojen valtimotaudin riski sekä sydämen vajaatoiminnan ja eteisvärinän riski ovat suurentuneet diabeteksessa.

Valtimotauti (valtimokovettumatauti, ateroskleroosi) tarkoittaa verta kuljettavien valtimoiden ahtautumista, jonka seurauksena veren kulku suonessa häiriintyy. Taudista käytetään myös kansanomaista nimeä "verisuonten kalkkeutuminen", vaikka ahtauma ei johdu kalkista. Kyseessä on hapettuneen LDL-kolesterolin valtimon seinämään muodostama rasvakertymä ja tulehdus. Diabetesta sairastavalla rasvakertymiä kehittyy muita herkemmin.

Korkean valtimotautiriskin takia diabeteksen hyvään hoitoon kuuluu verensokerin hoidon ohella tupakoimattomuus, sydänterveellinen ruokavalio ja liikunta sekä tarvittaessa kohonneen kolesterolin ja verenpaineen lääkehoito. Valtimotaudin riskitekijät kartoitetaan aina diabeteksen toteamisvaiheessa ja vuosikäynnin yhteydessä.

Hyvän diabeteksen hoidon ja tehokkaan valtimotaudin vaaratekijöiden hoidon myötä sairastuvuus ja kuolleisuus valtimosairauksiin on vähentynyt diabetesta sairastavilla kuten muillakin.

Tunnetko omat arvosi ja riskisi?

Selvitä omat valtimotaudin vaaraan liittyvät arvosi ja henkilökohtaiset tavoitteesi:

  • Mikä LDL-kolesterolin pitoisuutesi oli verikokeessa?
  • Onko verenpaineesi tavoitetasolla?
  • Tupakoitko?
  • Millainen on pitkäaikainen verensokerin tasapainosi: sokerihemoglobiinin (HbA1c) tulos?

Keskustele oman lääkärisi ja hoitajasi kanssa tarvittavista elintapamuutoksista ja hoidosta, jos arvosi eivät ole tavoitteiden mukaisia.

FINRISKI-laskurilla voi arvioida riskiään sairastua valtimotautitapahtumaan seuraavien 10 vuoden aikana.

Päivitetty  26.4.2022

Kyllä