Mammografia ja muut rintarauhasen tutkimukset

Mammografia on röntgentutkimus, jolla voidaan tutkia rinnassa tuntuvaa kyhmyä tai muuta oiretta.

30 vuotta täyttäneillä kliininen mammografia on rintarauhasen ensisijainen tutkimus. Mikäli radiologi näkee aiheelliseksi, mammografian yhteydessä voidaan tehdä myös rinnan ultraäänitutkimus.

Alle 30-vuotiailla tehdään aina ensin rinnan ultraäänitutkimus ja katsotaan sen jälkeen, tarvitaanko jatkotutkimuksia. Epäilyttävistä muutoksista otetaan kuvausten yhteydessä aina kudosnäyte.

Tarvittaessa voidaan tehdä myös magneettikuvaus.

Mammografiaa käytetään myös oireettomien naisten rintasyöpäseulontaan, josta voit lukea lisää sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta. Jos sinulla on kysyttävää oman seulontasi aikataulusta tai kutsusta, ota yhteyttä oman kotikuntasi terveyspalveluihin.

Video: Mammografia eli rintojen röntgenkuvaus

 

Katso video: Mistä mammografiassa on kyse ja mitä tutkimuksessa tapahtuu? Videon on tuottanut HUS Kuvantaminen. Videossa on tekstitykset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

 

Katso opasvideo: Rintojen magneettitutkimus.

Miten valmistaudun?

Sinun ei yleensä tarvitse valmistautua mitenkään erityisesti mammografiaa varten. Voit syödä ja juoda ennen tutkimusta normaalisti ja jatkaa tavanomaisten lääkkeiden ottamista.

Mikäli tiedät tai epäilet olevasi raskaana, kerro asiasta sinua hoitavalle lääkärille tai viimeistään tutkimukseen tullessasi.

Mitä tutkimuksessa tapahtuu?

Mammografia kuvataan erityisesti sitä varten suunnitellulla röntgenkuvauslaitteella. Kuvattava rinta puristetaan kahden levyn väliin, jotta kuvattava rinta pysyisi paikallaan, rinnassa olevat yksityiskohdat erottuisivat paremmin ja säderasitus pienenisi.

Puristus saattaa tuntua epämukavalta, mutta kestää vain sen hetken, kun kuva otetaan. Kuvia voidaan ottaa useita eri suunnista.

Joissain tapauksissa rinnasta voidaan ottaa myös ns. tomosynteesikuvaus. Se on kolmiulotteinen kuva, joka on koostettu useista yksittäisistä mammografiakuvista tietokoneella.

Mitä tutkimuksen jälkeen?

Mammografia ei vaadi jälkiseurantaa eikä aiheuta rajoituksia normaaliin elämiseen. Neulanäytteen oton jälkeen saat tarvittaessa jälkihoito-ohjeet.

Lääkäri tutkii otetut kuvat ja tekee niistä lausunnon. Hoitava lääkärisi kertoo sinulle tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Seulontakuvauksesta vastaus tulee kotiin kirjeellä.

Onko tutkimuksessa riskejä?

Mammografiassa käytetään röntgensäteitä, mutta säteilyriski on vähäinen.

Jos säteily mietityttää, voit aina kysyä lisätietoa sinua hoitavalta lääkäriltä tai tutkimusyksikön henkilökunnalta.

Lue lisää:

Muualla Terveyskylässä

Terveyskylän Syöpätalosta löydät terveydenhuollon ammattilaisten tuottamaa tietoa useista eri syöpäsairauksista, myös rintasyövästä.

 

Kyllä

Päivitetty  24.9.2019