Mammografia ja muut rintarauhasen tutkimukset

Mammografia on röntgentutkimus, jolla voidaan tutkia rinnassa tuntuvaa kyhmyä tai muuta oiretta.

35 vuotta täyttäneillä naisilla mammografia on rintarauhasen ensisijainen tutkimus. Mammografian yhteydessä voidaan tehdä myös rinnan ultraäänitutkimus täydentävänä tutkimuksena.

Alle 35-vuotiailla tehdään ensin rinnan ultraäänitutkimus ja sen jälkeen harkitaan mahdolliset jatkotutkimukset. Epäilyttävistä muutoksista otetaan kuvausten yhteydessä aina kudosnäyte.

Joskus tehdään myös rintarauhasten magneettikuvaus.

Mammografiaa käytetään myös oireettomien naisten rintasyöpäseulontaan, josta voit lukea lisää sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta. Jos sinulla on kysyttävää oman seulontasi aikataulusta tai kutsusta, ota yhteyttä oman kotikuntasi terveyspalveluihin.

Haitarin otsikkotaso2
Miten valmistaudun mammografiatutkimukseen?

Sinun ei tarvitse valmistautua mitenkään mammografiaa varten. Voit syödä, juoda ja ottaa lääkkeet ennen tutkimusta normaalisti.

Mikäli tiedät tai epäilet olevasi raskaana, kerro asiasta sinua hoitavalle lääkärille tai viimeistään tutkimukseen tullessasi.

Mitä mammografiatutkimuksessa tapahtuu?

Mammografia kuvataan erityisesti sitä varten suunnitellulla röntgenkuvauslaitteella. Kuvattava rinta puristetaan kahden levyn väliin, jotta kuvattava rinta pysyisi paikallaan, rinnassa olevat yksityiskohdat erottuisivat paremmin ja säderasitus pienenisi.

Puristus saattaa tuntua epämukavalta, mutta kestää vain sen hetken, kun kuva otetaan. Kuvia voidaan ottaa useita eri suunnista.

  • Mammografia (video) Katso video: Mistä mammografiassa on kyse ja mitä tutkimuksessa tapahtuu? Videon on tuottanut HUS ja siinä on tekstitykset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
  • Rintojen magneettitutkimus (video) Katso video: Mitä rintojen magneettikuvauksessa tapahtuu ja miten valmistaudut tutkimukseen? Videon on tuottanut OYS ja siinä on suomenkielinen tekstitys.
Mitä mammografiatutkimuksen jälkeen?

Mammografiatutkimus ei vaadi jälkiseurantaa eikä aiheuta rajoituksia normaaliin elämiseen. Kudosnäytteenoton oton jälkeen saat tarvittaessa jälkihoito-ohjeet.

Röntgenlääkäri tutkii otetut kuvat ja antaa niistä lausunnon. Sinut tutkimukseen lähettänyt lääkäri kertoo tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Seulontatutkimuksen vastaus tulee kotiin kirjeellä.

Onko mammografiatutkimuksessa riskejä?

Mammografiassa käytetään röntgensäteitä, mutta säteilyriski on vähäinen.

Jos säteily mietityttää, voit aina kysyä lisätietoa sinua hoitavalta lääkäriltä tai tutkimusyksikön henkilökunnalta.

magneettikuvaus; mammografia; säteilyannos; rintasyöpä; ultraääni

Kyllä

Päivitetty  10.3.2023