Lasten kuvantaminen

Kuvantaminen sopii myös lapsille. Lapsille käyvät pääosin samat tutkimusmenetelmät kuin aikuisille, mutta toteutus muokataan lapsille sopivaksi.

Kuvantamisessa tehdään lapsille esimerkiksi röntgen-, ultraääni-, isotooppi- ja läpivalaisututkimuksia sekä magneettikuvauksia. Osa pidempään kestävistä kuvantamisen tutkimuksista (kuten magneettikuvaus) tehdään pienimmille lapsille nukutuksen aikana. Lasten kohdalla on erityisen tärkeää, että säteilyä käytetään mahdollisimman vähän diagnostiikkaa kuitenkaan vaarantamatta.

Neurofysiologisissa tutkimuksissa lapsia ei yleensä käytetä nukutusta, mutta osa tutkimuksista tehdään luonnollisen unen aikana. Luonnollisen unen tuloa voidaan edesauttaa melatoniini-lääkityksellä, tällöin vanhemmat saavat asiasta erillisen ohjeistuksen.

Kuvattaessa lapsen tulee pysyä paikallaan liikkumatta. Siksi lapsen mukana tulee olla vanhempi tai joku muu saattaja, jota voidaan pyytää avustamaan kuvauksen aikana. Saattajan tulee olla 18 vuotta täyttänyt, eikä hän saa olla raskaana.

Muualla Terveyskylässä

Lastentalosta löydät lisää tietoa lasten sairauksista, hoidosta ja hoitoon valmistautumisesta.

 

Kyllä

Päivitetty  24.9.2019