Lapsen kuvantamistutkimukset

Lapsille käyvät pääosin samat tutkimusmenetelmät kuin aikuisille, mutta toteutus muokataan lapsille sopivaksi.

Kuvantamisessa tehdään lapsille esimerkiksi röntgen-, ultraääni-, magneetti-, EEG, EKG ja unitutkimuksia sekä isotooppi- ja läpivalaisututkimuksia. Lasten kohdalla on erityisen tärkeää, että säteilyä käytetään mahdollisimman vähän diagnostiikkaa kuitenkaan vaarantamatta.

Osa pidempään kestävistä kuvantamisen tutkimuksista kuten magneettikuvaus tehdään pienimmille lapsille nukutuksen aikana. Osassa Neurofysiologian tutkimuksissa (esimerkiksi Aivosähkökäyrätutkimus EEG) taas on tärkää tehdä tutkimus luonnollisen unen aikana.

Lapsen mukana tulee olla vanhempi tai joku muu aikuinen saattaja, jota voidaan pyytää avustamaan kuvantamistutkimuksen aikana. Osassa tutkimuksia lapsen tulee pysyä paikallaan liikkumatta. Osassa tutkimuksia mm. röntgentutkimus, on tärkeää huomioida, että saattaja ei saa olla raskaaana.

Haitarin otsikkotaso2
Lasten ultraäänitutkimus (video)
 
 

Katso video: Lasten ultraäänitutkimus. Videon on tuottanut HUS ja siinä on tekstitykset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

EEG-tutkimus lapselle (video)
 
 

Katso video: EEG-tutkimus lapselle. Videon on tuottanut Tyks ja siinä on suomenkielinen tekstitys.

Lasten laaja unipolygrafia (video)
 
 

Katso video: Lasten laaja unipolygrafia. Videon on tuottanut HUS ja siinä on tekstitykset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Suulaen toimintafunktiotutkimus (video)
 
 

Katso video: Opas suulaen toimintafunktiotutkimukseen tuleville lapsille ja heidän läheisilleen. Videon on tuottanut OYS ja siinä on suomenkielinen tekstitys.

lapsi; säteily; kuvantamistutkimukset; saattaja

Kyllä

Päivitetty  10.3.2023