Raskaana tutkimuksiin

Laboratorioissa tehdään raskauden aikaisia veriryhmä- ja vasta-aineseulontoja sekä sokerirasituskokeita.  Kuvantamisen osalta sopiva tutkimusmenetelmä arvioidaan tapauskohtaisesti.

​​

Laboratoriot

Raskauden aikaisia veriryhmä- ja vasta-aineseulontoja tehdään kaikille raskaana oleville. Jo raskauden alkuvaiheessa otettavasta verinäytteestä tehtävän seulonnan avulla on tarkoitus löytää ne äidit, joiden lapsella on vaara sairastua sikiön ja vastasyntyneen hemolyyttiseen tautiin eli tilaan, jossa sikiön tai vastasyntyneen punasolut hajoavat.

Näyte otetaan kaikista neuvolassa käyneistä äideistä raskausviikoilla 8-12. Tarvittaessa otetaan lisänäytteitä raskauden myöhemmissä vaiheissa.

Raskauden aikana tehdään myös lähes kaikille raskaana oleville 2 tunnin sokerirasituskoe. Sokerirasituskokeella voidaan todeta raskausdiabetes. Äitiysneuvola antaa lähetteen ja ohjeistaa laboratoriossa tehtävään sokerirasituskokeeseen. Sokerirasituskokeessa otetaan 12 tunnin paastosokerinäyte ja juodaan 75 grammaa glukoosia sisältävä liuos. Verensokerinäyte otetaan 1 ja 2 tunnin kuluttua liuoksen juomisesta.

Raskauden aikana voidaan laboratoriotutkimukset yleensä tehdä ilman rajoituksia.

Kuvantaminen

Mikäli tiedät tai epäilet olevasi raskaana, kerro asiasta sinua hoitavalle lääkärille tai viimeistään kuvantamisen tutkimukseen tullessasi. Lääkäri ja tarvittaessa radiologi päättävät sinulle soveltuvan kuvausmenetelmän.

Ultraäänitutkimusta tehdään myös raskaana oleville. Raskauden seurannan ultraäänitutkimukset tehdään äitiysneuvolassa.

Vatsan alueen ulkopuolelle kohdistuvien elinten tavanomaisia röntgenkuvauksia voidaan tehdä raskauden aikana, kun sikiö on kuvausalueen ulkopuolella. Tällaisia kuvauksia ovat esimerkiksi hampaiston, keuhkojen ja luuston tavanomaiset röntgenkuvaukset.

Vatsan alueen tietokonetomografiaa ei suositella raskaana oleville, jotta sikiö ei altistuisi röntgensäteilylle. Jodivarjoainetta voidaan käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana.

Magneettikuvaus voidaan tehdä raskauden kaikissa vaiheissa, jos äidin sairaus edellyttää tutkimusta. Magneettikuvausta pyritään alkuraskauden aikana varmuuden vuoksi välttämään, jos tutkittavana on sairaus tai vaiva, jonka tutkimista voidaan ongelmitta lykätä.

Magneettitehosteainetta ei suositella käytettäväksi raskauden aikana, mutta äidin sairauden vuoksi tästäkin voidaan harkitusti poiketa. Imetyksen aikana sen käytölle ei ole estettä.

Isotooppitutkimuksia raskaana oleville tehdään vain poikkeustapauksissa.

Jos tutkimukseen tulo mietityttää, voit aina kysyä lisätietoa sinua hoitavalta lääkäriltä tai tutkimusyksikön henkilökunnalta.

Muualla Terveyskylässä

Naistalo tarjoaa luotettavaa tietoa ja tukea naistentaudeista ja synnytyksistä.

 

Kyllä

Päivitetty  4.11.2019