Siirry sivun sisältöön

Ärtyvän suolen oireyhtymä infektion jälkitilana

Ärtyvä suoli -oireyhtymä on toiminnallinen vaiva, mikä tarkoittaa, että tarkoissakaan tutkimuksissa, kuten tähystyksessä, ei kyetä osoittamaan mitään selvää taudinaiheuttajaa tai näkyvää vikaa.

Ärtyvän suolen oireyhtymästä (irritable bowel syndrome, IBS) kärsii jopa kymmenes suomalaisista. Suurin osa potilaista on naisia. Vaiva ei ole infektiotauti, mutta koska sen oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin yleisimmissä suoliston alkueläininfektioissa (giardiaasi, dientamebiaasi), on se hyvä mainita tässäkin.

Kyseessä on toiminnallinen vaiva, mikä tarkoittaa, että tarkoissakaan tutkimuksissa, kuten tähystyksessä, ei kyetä osoittamaan mitään selvää taudinaiheuttajaa tai näkyvää vikaa. Suolessa on hyvin laaja hermotus, ja on ajateltu, että tämän hermotuksen häiriö aiheuttaa ainakin osan ärtyvän suolen oireyhtymän oireista. Oireet ovat hyvin yleisiä ja vaihtelevia, kuten ilmavaivat, ripuli tai ummetus, vatsakrampit tai kipu ja turvotuksen tunne. Oireet liittyvät usein ruokailuun.

Ärtyvän suolen oireyhtymä diagnosoidaan oireiden perusteella silloin, kun muut syyt on tarpeellisilla tutkimuksilla poissuljettu. Useimmiten ei tarvita paksusuolen tai vatsalaukun tähystystutkimuksia. Koska oireet muistuttavat joidenkin loistautien oireita, on usein järkevää tutkia ulostenäytteet niiden varalta varsinkin, jos taustalla on matkailua eksoottisempiin kohteisiin.

Sairastetun suolistoinfektion, kuten giardiaasin, jälkeen jää usein ärtyneen suolen oireyhtymän kaltaisia oireita jopa kuukausiksi, kunnes suolen limakalvo toipuu kärsimistään vaurioista. Toisaalta oireisto voi jäädä myös pysyväisluonteiseksi, sillä alttiilla henkilöillä suolistoinfektio voi laukaista ärtyneen suolen oireyhtymän.

Päivitetty 23.11.2017