MRSA-puhdistushoito – kenelle sitä annetaan?

MRSA-kantajuutta voidaan pyrkiä häätämään niin sanotulla puhdistushoidolla. Sillä tarkoitetaan kotona suoritettavaa, yleensä viikon kestoista päivittäistä ihon ja nenän limakalvojen desinfioivaa käsittelyä sekä vaatteiden ja ympäristön kosketuspintojen puhdistamista.

Joskus tähän liitetään myös suun kautta otettava antibioottihoito, jos MRSA:ta on todettu alueilla, johon pintadesinfektioaineet eivät riitä.

MRSA-kantajuus ei sinänsä ole normaalissa elämässä niin vaarallinen asia, että se edellyttäisi aina puhdistustoimia. Suuri osa MRSA-kantajista ei edes tiedä kantajuudestaan, eikä se aiheuta mitään oireita tai terveysriskiä, ja todennäköisesti MRSA myös väistyy itsestään ajan kanssa.

MRSA-puhdistushoitoa annetaan kuitenkin perustelluissa tilanteissa:

  1. Terveydenhuollon työntekijälle, joilla todetaan MRSA, puhdistushoito annetaan potilastartuntojen riskin minimoimiseksi.
  2. Hoito annetaan henkilöille, joilla on todettu taudinaiheuttamiskyvyltään erityinen stafylokokkikanta, kuten Panton Valentine Leukocidin (PVL) -toksiinia tuottava MRSA tai vastaava mikrobilääkkeille herkkä S. aureus -kanta. Tällaisen bakteerin kantaja saa herkemmin toistuvia ihopaiseita, ja niistä voi kärsiä myös usea saman perheen jäsen. Puhdistushoidon tarkoituksena on silloin vähentää paisetaipumusta. Puhdistushoidon arvioon voidaan kutsua koko perhe, ettei perheenjäsenten välillä tapahtuisi uutta tartuntaa.
  3. Henkilöille, jotka siirtyvät asumaan pitkäaikaishoitolaitokseen, annettavan puhdistushoidon tavoite on tartuntojen leviämisen torjuminen, koska pitkäaikaisessa hoitoa ja hoivaa tarjoavassa laitoksessa tartunnan riski muihin potilaisiin voi olla suuri ajan kuluessa. Laitospotilaiden puhdistushoidot toteutetaan laitoksissa, harvemmin poliklinikalla.
  4. Henkilöille, jotka menevät suureen leikkaukseen (esim. tekonivelleikkaus), jossa MRSA-kantajuuteen voisi liittyä riski vaikeahoitoiselle leikkausalueen infektiolle, ennen leikkausta annettavan puhdistushoidon ohjaa leikkausyksikkö tai sen konsultoiva infektiolääkäri. Leikkauspotilaiden MRSA-häätöhoidosta puhutaan yleensä ns. kevennyshoitona, jossa MRSA-kantajuuden pysyvä häätyminen ei ole välttämättä tavoite, vaan kantajuuden tilapäinen tai määrällinen vähentäminen infektioriskin pienentämiseksi leikkauksen yhteydessä.

Miten muuten ihoinfektioriskiä voi pienentää?

Stafylokokin kantajat voivat pienentää ihoinfektioiden ja paiseiden syntymisriskiä välttämällä ihovaurioita ja esimerkiksi desinfioimalla ihon ennen ihokarvojen ajelua tai poistamista. Tämä on hyvä muistaa myös puhdistushoidon jälkeen. Ihokarvojen karvatuppiin syntyy helposti infektio, jos bakteerit pääsevät pienestäkin vauriokohdasta sisään.

Tulostettavat potilasohjeet:

 

Kyllä

Päivitetty  15.9.2022