Hoito mietitään yleensä ennen hoidon aloitusta otettujen seulontanäytteiden ja aikaisempien infektiotietojen perusteella. Vaikka joltain perheenjäseneltä kantajuutta ei löytyisi, hänelle saatetaan silti varmuuden vuoksi suositella siivousohjeita ja ihon pintadesinfiointiaineen käyttöä. Kantajuus on dynaaminen tila, ja näytetulokset edustavat näytteenottohetkeä ja todennäköisesti vallitsevaa tilaa.
Hoidon kesto on 7 vuorokautta. Jos kantajuus on laaja-alaista tai henkilöllä todetaan esimerkiksi ihopaiseen jälkitiloja, lääkäri saattaa ehdottaa pidempää, esimerkiksi kahden viikon hoitoa. Koko perhe toteuttaa puhdistushoidon mieluiten samanaikaisesti, jotta uusilta tartunnoilta voidaan välttyä. Akuutit ihottumat ja ihoninfektiot ja paiseet tulisi hoitaa ennen kuin kantajuuden puhdistushoito aloitetaan.
Nenään laitetaan reseptilääkkeenä apteekista ostettavaa mupirosiininenävoidetta. Voidetta laitetaan pumpulitikun päähän noin 1 senttimetrin pätkä, ja se asetetaan sieraimeen, minkä jälkeen sieraimia hierotaan nenän päältä lääkkeen levittämiseksi. Voidetta annostellaan kolme kertaa päivässä viikon ajan.
Iholle hierotaan desinfioivaa klooriheksidiiniä sisältävää pesuvaahtoa. Sen annetaan vaikuttaa vähintään minuutin, ennen kuin se huuhdotaan pois. Muuta saippuaa ei tarvitse käyttää. Myös hiuspohja pestään sillä kerran päivässä. Kylpypyyhe ja käsipyyhkeet on hyvä vaihtaa puhtaisiin hoidon aikana vähintään pariin kertaan.
Jos on todettu nielukantajuus, sen häätämiseen käytetään klooriheksidiinia sisältävän suuhuuhteen purskuttelua ja nielun kurlausta kahdesti päivässä puhdistushoitoviikon ajan.
Jos kantajuus todetaan alueilla, johon pintapuhdistushoitoaineet eivät riitä, käytetään myös suun kautta otettavaa mikrobilääkehoitoa joko yhdellä tai kahdella eri lääkkeellä.
Siivousohjeita:
Stafylokokkibakteereita yritetään vähentää kosketuspinnoilta, koska ne voivat säilyä pinnoilla jopa viikkoja tai kuukausia ja aiheuttaa uudelleen tartunnan. Bakteerit eivät varsinaisesti lisäänny kehon ulkopuolella, huoneen lämpötilassa, mutta ne voivat säilyä hengissä. Bakteereita on eniten siellä, missä on ihohilseitä tai muita ihoeritteitä, sekä siellä, mihin kosketellaan useimmin.
Päivittäin pyyhitään esimerkiksi puhtaalla mikrokuituliinalla kännykät, näppäimistöt, tietokoneen hiiri, työpöydän pinta, avainnippu, auton ratti, ovien ja esimerkiksi kahvinkeittimen kahva ja pesuharjan varsi. Pyyhkimisessä voi käyttää soveltuvaa pesu- tai desinfiointiainetta. Korut on hyvä laittaa puhdistushoidon ajaksi syrjään ja puhdistaa soveltuvalla pesuaineella. Ihon kanssa tekemissä olevat meikkitarvikkeet kuten siveltimet ja puuterivipat tulee puhdistaa ja harkita hankalasti puhdistettavien meikkien ja hammasharjan vaihtamista uuteen. Laukkujen ja kassien kantokahvat pestään tai pyyhitään.
Sohva ja vuode imuroidaan.
Vuodevaatteet on hyvä vaihtaa puhtaisiin pariin kertaan puhdistushoitoviikon aikana. Ne tulee pestä vähintään 60 °C:n lämpötilassa, jotta bakteerit kuolevat. Myös tyyny ja peitto kannattaa pestä.
Ihoa lähinnä olevat vaatteet, myös housut pestään ja vaihdetaan puhtaisiin mahdollisimman usein, siis jopa päivittäin. Jos vaatteet kestävät vain 40 °C:n pesulämpötilan, desinfiointitehoa voi tehostaa käyttämällä desinfioivaa pesupulveria. Muutkin vaatteet pestään mahdollisuuksien mukaan. Hankalasti pestävissä olevat vaatteet voi myös esimerkiksi harjata ja tuulettaa. Bakteerit kuolevat myös saunan kuumuudessa.