Matkailijan suolisto-oireet

Matkaripuli on matkailijan yleisin sairaus. Useimmat suolistoinfektion aiheuttavat mikrobit leviävät uloste-suu-reittiä siten, että ulostetta tai sen saastuttamaa ruokaa tai juomaa joutuu suuhun. Lämpimillä alueilla olevissa kehitysmaissa on huomattavan suuri mahdollisuus saada tällaisia tartuntoja Suomeen verrattuna. Yleisen hygienian ja elintarvikehygienian taso ei ole yhtä hyvä. Ilmasto on lämpimämpi, ja siten monet taudinaiheuttajat lisääntyvät nopeammin. Vesikään ei ole usein puhdasta.

pic Matkailijan akuutti ripuli

Matkaripulin oireisiin kuuluu nopeasti alkava ripuli ja vatsakrampit sekä usein myös pahoinvointi ja oksentelu.

pic Pitkittyneet suolisto-oireet

Erilaiset suoliston alueen oireet, kuten vatsanväänteet ja krampit, ripuli tai limainen uloste, ovat hyvin yleisiä vaivoja.

pic Giardiaasi

Giardia lamblia on ohutsuolen alkupäässä elävä alkueläin, joka aiheuttaa vaihtelevia vatsavaivoja.

pic Dientamoeba fragilis

Yleisin Suomessa löydettävä suolistoloinen on alkueläimiin kuuluva Dientamoeba fragilis, joka ei nimestään huolimatta ole ameba.

pic Amebiaasi

Suoliston ameboita on monenlaisia. Useimmat amebat ovat harmittomia, mutta Entamoeba histolytica voi aiheuttaa oireisen taudin, amebiaasin.

pic Blastokystis

Pääsääntöisesti blastokystis on apatogeeni (tautia aiheuttamaton) eikä aiheuta suurimmalle osalle sitä kantavista mitään vaivoja.

pic Ärtyvän suolen oireyhtymä

Ärtyvästä suoli -oireyhtymästä (irritable bowel syndrome, IBS) kärsii jopa kymmenes suomalaisista.