Matkaripulin oireisiin kuuluu nopeasti alkava ripuli ja vatsakrampit sekä usein myös pahoinvointi ja oksentelu. Kuumettakin saattaa olla. Ripuli voi olla hyvin raju, ja elimistön kuivuminen johtaa voinnin heikentymiseen.
Ripulin yleisimmät aiheuttajat ovat erilaiset Escherichia colin kannat. Kampylobakteeri ja salmonella ovat yleisiä, kuten myös noroviruksen ja muiden virusten aiheuttamat ripulitaudit.
Ripulin tärkein hoito on nesteytys. Nestettä tarvitaan runsaasti, ja juomiseen pitää panostaa aktiivisesti. Parasta juomaa ovat tätä tarkoitusta varta vasten tehdyt ripulijuomat (ORS, oral rehydration salt), joissa on sokeria ja suoloja sopivassa suhteessa. Näitä saa Suomessa apteekista useammankin nimisinä, mutta saatavuus on erinomainen kehitysmaissakin myös varsin syrjäisissä paikoissa.
Antibioottihoitoa ei yleensä tarvita. Ripuli helpottaa yleensä muutamassa päivässä, ja kuume laskee alle vuorokaudessa. Jos näin ei käy, on syytä hakeutua lääkäriin. Samoin lääkärin hoitoa ja suonensisäistä nesteytystä tarvitaan, jos yleisvointi laskee huomattavasti. On normaalia, että vointi heikkenee, mutta viimeistään siinä vaiheessa, kun omin jaloin ei jaksa kävellä vessaan, on syytä hakea apua. Raskaana olevat, lapset, vanhukset ja ne joilla on merkittäviä perussairauksia kestävät nestehukkaa huonommin kuin terveet aikuiset ja heidän onkin järkevää hakeutua herkemmin hoitoon voinnin huonontuessa. Paras keino välttää tilanteen meneminen niin pitkälle on pakottaa itsensä juomaan jatkuvasti runsaasti nesteitä. Veriripuli on aina syy mennä lääkäriin.