Hengitystieinfektiot ovat yleisimpiä infektioita niin kotimaassa kuin matkalla. Erilaisia nuhaflunssia saa matkailija ehkä hieman herkemmin, onhan hän usein väkijoukoissa ja altistuu uusille viruksille jatkuvasti. Flunssan hoito on matkalla sama kuin muulloinkin eli lepo, joka kannattaa matkallakin toteuttaa, vaikka kiusaus olla tuhlaamatta lomapäiviään tuntuisi suurelta.
Influenssa on paljon rajumpi kuumetauti. Influenssaan kuuluu yleensä korkea kuume, lihaskivut, päänsärky ja yskä, ja sitä voi olla vaikea erottaa oireiden perusteella muista kuumetaudeista kuten denguekuumeesta. Influenssa on kausittainen tauti, joka esiintyy talvella. Eteläisellä pallonpuoliskolla talvi on silloin, kun meillä on kesä, joten vaikka Australiasta influenssan voi hyvinkin saada heinäkuussa. Taudilta voi suojautua kohtalaisen hyvin ottamalla kausi-influenssarokotus.
Korvatulehduksia, poskiontelotulehduksia ja keuhkokuumeitakin aiheuttavat ympäri maailmaa pääsääntöisesti samat bakteerit ja virukset. Pitkittynyt kuume ulkomailla vaatii lääkärin arviota. Myös useimmissa kehitysmaissa on varsin päteviä lääkäreitä ja hyvin varusteltuja klinikoita.