Gå till sidans innehåll

Symtom i luftvägarna som kan drabba resenären

En förkylning behandlas på samma sätt under resor som annars, dvs. genom vila, som man också bör få under resan, även om det är lockande att inte slösa sina semesterdagar.

Luftvägsinfektioner är de vanligaste infektionerna både hemma och på resor. Resenärer kan vara lite mer mottagliga för förkylning och influensa, eftersom de ofta befinner sig i folksamlingar och ständigt utsätts för nya virus. En förkylning behandlas på samma sätt under resor som annars, dvs. genom vila, som man också bör få under resan, även om det är lockande att inte slösa sina semesterdagar.

Influensa är en mycket allvarligare febersjukdom. Influensa innefattar vanligen hög feber, muskelvärk, huvudvärk och hosta, och den kan vara svår att skilja från andra febersjukdomar, såsom denguefeber. Influensa är en säsongsbunden sjukdom som förekommer på vintern. På södra halvklotet är det vinter under vår sommar, så man kan mycket väl få influensa i Australien i juli. Du kan skydda dig relativt väl mot sjukdomen genom att vaccinera dig mot säsongsinfluensa.

Öroninfektioner, bihåleinflammationer och lunginflammation orsakas huvudsakligen av samma bakterier och virus i hela världen. Långvarig feber utomlands kräver en medicinsk bedömning. De flesta utvecklingsländer har också högt kvalificerade läkare och välutrustade kliniker.

Uppdaterad 15.11.2017