Gå till sidans innehåll

Som patient kan du själv minska smittorisken från omgivningen

Medan man är på sjukhus kan man också själv påverka risken för en vårdrelaterad infektion.

Händerna ska alltid tvättas på och utanför sjukhuset efter toalettbesök och innan man äter.

Händerna kan också desinficeras genom att ta två tryck desinficerande handdesinfektionsmedel från dispensern och gnugga händerna och fingrarna ordentligt tills desinfektionsmedlet torkat helt (ca 20–30 sekunder). Tvätta eller skölj inte händerna efter att du gnidit in medlet. På sjukhuset är det bra att smörja in händerna med handdesinfektionsmedel varje gång du kommer tillbaka från en undersökning eller när du återvänder till din egen säng från de gemensamma patientrummen. Hemma räcker det ofta med att tvätta händerna med tvål och vatten och torka dem med en ren handduk. I specialsituationer där du vill förbättra smittskyddet i hemmet kan handdesinfektionsmedel användas utöver eller i stället för tvätt. Användning av enbart handdesinfektionsmedel kräver att det inte finns någon synlig smuts på händerna och att man behärskar en noggrann teknik för att gnugga in handdesinfektionsmedel.

På sjukhus och andra offentliga platser är det inte tillrådligt att lägga löständer eller tandborsten på kanten av handfatet, utan på en annan personlig yta som är avsedd för dem. Sängkläder eller kläder får inte läggas på golvet på sjukhuset och skor eller tofflor ska tas av när man lägger sig i sängen. För behandling av patienter med kraftigt nedsatt immunförsvar ges särskilda instruktioner om användning av kranvatten och okokta livsmedel.

Rådgör med avdelningen innan du tar med dig blommor till sjukhuset. De kan orsaka allergiska reaktioner hos andra patienter, och vatten eller jord i blomvaser kan vara en riskfaktor för patienter med kraftigt nedsatt immunförsvar.

När anhöriga kommer på besök ska händerna vara rena. Om du har en smittsam sjukdom, t.ex. influensa eller vattkoppor, är det ingen bra idé att besöka sjukhusavdelningen. Det är bra att be personalen om hygienråd från fall till fall. Besökande barn får inte komma upp i patientens säng med skor på eller om patienten har mätinstrument, katetrar, kanyler eller sår. Vid behov ger personalen ytterligare situationsspecifika instruktioner för att säkerställa att hygienen upprätthålls.

Uppdaterad 15.11.2017