Gå till sidans innehåll

Så minimerar du infektioner när du reser

De vanligaste hälsoproblemen för resenärer är turistdiarré och luftvägsinfektioner. Andra infektioner, såsom öron- och hudinfektioner, är också vanligare än i hemlandet.

När du ska resa till ett avlägset land bör du besöka en läkare eller sjukskötare minst en månad före resan för att bedöma dina vaccinationsbehov och kontrollera ditt eventuella behov av medicinering mot malaria. Det är också värt att bedöma om resenären har några medicinska problem som kan förvärras under resan. Personer med kranskärlssjukdom löper större risk att dö av en hjärtattack på resan än av malaria.

Du bör alltid teckna en reseförsäkring och kontrollera villkoren innan du reser. När du reser i Europa ska du ha med dig ett europeiskt sjukförsäkringskort som du kan beställa från FPA och som ger dig samma behandling inom offentlig sjukvård i EU-länderna som respektive lands egna medborgare. Utan försäkring måste du dock betala för eventuella extra resekostnader hem. Det är endast i de nordiska länderna som det sändande sjukhuset betalar för överföringar mellan sjukhusen.

En reseförsäkring täcker kostnaderna för en resesjukdom. Den täcker inte behandlingen av en befintlig sjukdom och ersätter kostnader för förvärrande av sjukdomen i vanligtvis högst en vecka, och du måste själv organisera och betala din hemresa. Det finns alltså också en hög ekonomisk risk att resa som till exempel hjärtpatient.

Det är i princip enkelt att förebygga sjukdomar man kan få under resan. Du bör skydda dig mot solen, stickande insekter (malaria, denguefeber och många andra sjukdomar) och sötvatten (snäckfeber, leptospiros). Det är inte lämpligt att gå barfota, åtminstone inte på andra ställen än i sand (hakmask, rundmask). Man bör inte gå för nära djur (rabies) och det är inte heller bra att ha alltför nära kontakt med människor utan skydd (hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar). Genom att tvätta händerna noggrant och använda handdesinfektionsmedel kan man minska överföringen av mikrober från ytor till händer, mun, näsa och ögon, vilket minskar risken för luftvägsinfektioner och i viss mån turistdiarré.

Det är svårt att hålla mat och dryck rena och det finns många frestelser. Risken för turistdiarré kan minskas något genom att vara försiktig med vad du stoppar i munnen. Maten är säker när den är färsk och serveras helt igenom varm. Det är också säkert att äta skalad frukt, bröd och bakverk. Allt annat, från sallader till ostron och lättstekt biff, är en klar risk. De största riskerna är kranvatten, oförpackade mejeriprodukter, råa fisk- och skaldjursprodukter, majonnäs och andra produkter som innehåller okokta eller otillräckligt kokta ägg. I utvecklingsländer bör man inte lita blint ens på lyxhotells utbud, eftersom köks- och serveringspersonalens egen hygien är den viktigaste faktorn som påverkar risken för smitta.

Den säkraste drycken är vatten som kokats upp, som förstås kan kylas ned efter kokningen. Kommersiellt flaskvatten och särskilt kolsyrade drycker är också i allmänhet säkra. Vatten kan också filtreras eller desinficeras kemiskt under campingförhållanden, men dessa metoder är mindre tillförlitliga än kokning.

De största riskerna som resenären kan kontrollera är olyckor av olika slag. Dödsfall och allvarliga skador inträffar framför allt i trafiken, och näst vanligast är drunkningsolyckor. Unga män är en särskild riskgrupp och alkohol är ofta en bidragande faktor. Dessa risker kan inte minskas genom vaccinationer eller förebyggande läkemedel, utan genom sunt förnuft, gott omdöme och måttlig användning av rusmedel.

Uppdaterad 15.8.2018