Kädet on pestävä sairaalassa ja sairaalan ulkopuolella aina WC-käynnin jälkeen ja ennen ruokailua.
Kädet voi lisäksi desinfioida ottamalla kaksi painallusta desinfioivaa käsihuuhdetta annostelijasta ja hieromalla käsiä ja sormia huolellisesti, kunnes huuhde on kokonaan kuivunut (noin 20–30 sekuntia). Huuhteen hieromisen jälkeen käsiä ei pestä eikä huuhdella. Sairaalassa ollessa käsihuuhdetta on hyvä hieroa käsiin aina palattaessa esimerkiksi tutkimuskäynniltä tai yhteisistä potilastiloista omalle vuodepaikalle. Kotioloissa käsien vesi- ja saippuapesu ja kuivaus puhtaaseen pyyhkeeseen usein riittävät. Erityistilanteissa, joissa tartunnan torjuntaa halutaan kotona erityisesti tehostaa, käsihuuhdetta voi käyttää lisäksi tai pesun sijaan. Pelkän käsihuuhteen käyttö edellyttää, että käsissä ei ole näkyvää likaa ja että käsihuuhteen huolellinen hierontatekniikka on hallussa.
Tehohampaita tai hammasharjaa ei kannata laskea sairaalassa tai muissa julkisissa tiloissa lavuaarin reunalle, vaan niille tarkoitetulle muulle henkilökohtaiselle alustalle. Vuodevaatteita tai vaatteita ei pidä laskea sairaalassa lattialle, ja kengät tai tossut on riisuttava vuoteeseen käytäessä. Syvästi immuunipuutteisten potilaiden hoidossa annetaan erillisohjeita koskien hanaveden käyttöä ja kypsentämättömiä elintarvikkeita.
Kukkien tuomisesta sairaalaan on neuvoteltava osaston kanssa. Ne voivat aiheuttaa muille potilaille allergisia reaktioita, ja kukkamaljakoiden vesi tai multa voi olla riskitekijä erittäin immuunipuutteisille potilaille.
Kun omaiset tulevat katsomaan, käsien on oltava puhtaat. Jos sairastaa helposti tarttuvaa tautia, kuten flunssaa tai vesirokkoa, sairaalan vuodeosastolle ei ole hyvä tulla vierailulle. Henkilökunnalta on hyvä kysyä tilannekohtaisesti hygienianeuvoja. Lapsivieraita ei ole hyvä päästää potilasvuoteeseen kengät jalassa tai jos potilaalla on mittauslaitteita, katetreja, kanyylejä tai haavoja. Henkilökunta antaa tarvittaessa muita tilannekohtaisia lisäohjeita hygienian noudattamiseksi.