Siirry sivun sisältöön

Kuntoutumisohje koronavirusinfektioon sairastuneelle

Koronaviruksen aiheuttama keuhkoinfektio heikentää keuhkojen hapenottokykyä ja sitä kautta myös toimintakykyä. Vuodelepo voi osaltaan heikentää yleiskuntoa ja lihasvoimaa.

Tähän ohjeeseen on koottu keinoja, joiden avulla voit parantaa hapen kulkeutumista keuhkoihin ja pitää yllä voimiasi.

Huomioithan, että voimakasta fyysistä rasitusta on syytä välttää niin kauan kuin olet oireinen.

Lepää esimerkiksi puoli-istuvassa asennossa noin 30-60 asteen kulmassa. Puoli-istuvassa asennossa hengittäminen on usein helpompaa.

Tutustu puoli-istuvaan asentoon:

Vaihda makuulla asentoa säännöllisesti sinulle mukavaan asentoon. Asennon vaihtaminen tehostaa keuhkojen toimintaa keuhkojen eri osissa.

Tutustu rentouttavaan asentoon kyljellä:

Nilkkojen pumppaava liike. Nilkkoja pumpatessa koukista ja ojenna nilkkoja vuorotellen.

Vältä liiallista vuodelepoa. Nouse säännöllisesti jalkeille ja tauota paikallaanoloa. Näin lihasvoimasi pysyvät paremmin yllä ja keuhkoihin virtaa helpommin happea.

Jos makaat paljon vuoteessa, pumppaa nilkkoja koukkuun ja suoraksi. Toista liikettä kerran tunnissa 20 kertaa aina hereillä ollessasi. Jos jaksat, voit vuorotellen koukistaa ja ojentaa jalkojasi ja käsiäsi. Liike ehkäisee laskimotukosten syntymistä.

Hengitys voi tuntua raskaalta ja limaisuutta voi esiintyä. Hengityksen tehostaminen puolestaan voi nostaa limaa ylöspäin. Kun teet hengitysharjoituksia, muista hyvä yskimishygienia eli yski nenäliinaan ja poispäin muista. Heitä käytetty nenäliina aina roskiin. Katso harjoitusten ohjeet linkeistä.

Ajurin asento auttaa rauhoittamaan ja syventämään hengitystä ja lisäämään keuhkotuuletusta.

Rauhoita hengitystä huulirakohengityksellä eli hengitä nenän kautta sisään rauhallisesti ja anna uloshengityksen virrata omalla voimallaan huuliraon läpi. Pidä hartiat rentoina.

Syvennä hengitystä ja tunnustele pallean aikaansaamaa liikettä pitämällä kättä ylävatsan päällä: vatsa kohoaa sisäänhengityksen aikana ja laskeutuu uloshengityksen aikana.

Yskimisen sijaan hönkäisy on lempeämpi tapa irrottaa limaa keuhkoista.

Kun liikut entiseen tapaan eikä hengittäminen tunnu vaikealta, hengitysharjoitukset eivät enää ole välttämättömiä.

Alussa kuntoutumiseen usein riittää liikuskelu kotona ja kevyet kotiaskareet.

Toipumisen edetessä lisää vähitellen rasituksen määrää. Esimerkiksi jos olet tottunut polkemaan kuntopyörää kotona, polje alussa lyhyitä pätkiä kevyellä vastuksella, lisää vähitellen polkemisaikaa ja vasta sen jälkeen lisää vastusta.

Kun voit poistua kotoa, kävely ja sauvakävely ovat hyviä tapoja kohottaa kuntoa. Voit lisätä ensin kävelykertoja, sitten matkaa ja lopuksi vauhtia.

Jos hengityksesi muuttuu raskaammaksi, sinua alkaa hengästyttää tavallista enemmän pienissäkin askareissa tai jopa levossa tai tunnet olosi tulevan nopeasti huonommaksi, ota yhteyttä Päivystysapuun numeroon 116 117. Jos Päivystysapu ei ole käytössä alueellasi, ota yhteyttä oman alueesi terveydenhuoltoon. Kerro puhelussa, että sinulla on todettu koronavirustartunta.

Jos sinulla on vaikea hengenahdistus tai vointisi huononee äkillisesti, ota yhteyttä tai pyydä omaistasi ottamaan yhteyttä hätäkeskukseen numeroon 112. Hätäkeskukseen tulee olla yhteydessä vain vakavissa tapauksissa. Puhelun yhteydessä tulee kertoa todetusta koronavirusinfektiosta.

Päivitetty 8.5.2023