Influenssan diagnoosi perustuu epidemia-aikana sen tyypilliseen taudinkuvaan, mutta tauti voidaan myös varmistaa useilla eri menetelmillä ylähengitystie-eritteen näytteestä.
Influenssan hoito on perusterveillä pääosin oireenmukaista, sillä viruslääke oseltamiviirin hyöty influenssan paranemisessa on vähäisempää kuin riskiryhmiin kuuluvilla. Oireenmukaisena hoitona ovat lepo ja kuumeen alentaminen parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä (lukuun ottamatta asetyylisalisyylihappoa) sekä riittävä nesteiden juominen. Sairastuneen tulee välttää raskasta liikuntaa, kuten lenkkeilyä ja kuntosalia, liki kahden viikon ajan. Sen jälkeen liikunta voidaan aloittaa kevyesti. Kuntotason palautuminen sairastumista edeltävälle tasolle voi kestää viikkoja. Töistä ja sosiaalisista kontakteista kannattaa olla pois tartuttavuusajan (noin viikko) ja niin kauan, kuin hankalimmat oireet jatkuvat ja sairastunut on kuumeeton.
Ikääntyneille, riskiryhmiin kuuluville ja sairaalahoitoon joutuville aloitetaan viruslääkehoitona oseltamiviiri (kapselit, nestemäinen tai suonensisäinen) tai tsanamiviiri (vain suonensisäinen). Viruslääkkeet lyhentävät influenssan oireiden kestoa ja vähentävät bakteerijälkitautien, kuten keuhkokuumeen riskiä. On todennäköistä, että myös influenssaan liittyvät sydän- ja aivoinfarktit vähenevät. Viruslääke oseltamiviiria käytetään myös ennaltaehkäisevästi, jos on altistunut influenssalle esimerkiksi perheessä, sairaalassa tai hoivalaitoksessa.