Siirry sivun sisältöön

Mikä on ruoka- ja vesivälitteinen epidemia?

Suomessa ruoka- ja vesivälitteiset epidemiat voivat aiheuttaa tuhansien ihmisten sairastumisen vuosittain. Näiden epidemioiden selvittäminen ja ehkäisy kuuluvat viranomaisten tehtäviin.

Ruoka- ja vesivälitteisellä epidemialla tarkoitetaan tiettynä aikana ja tietyllä alueella tapahtuneita samankaltaisia sairastumisia, joissa oireina on äkillinen oksennus-ripulitauti ja yhteinen elintarvike- tai vesialtistuslähde. Näiden epidemioiden selvittäminen ja ehkäisy kuuluvat usean viranomaisen tehtäviin, jossa tartunnan lähteen löytäminen on äärimmäisen tärkeää.

Suomessa on kerätty tietoja elintarvike- ja vesivälitteisistä epidemioista reilun 40 vuoden ajan, mutta nykyisen kaltaiset epäilyilmoitukset otettiin käyttöön vasta vuonna 1997. Vuosina 2011–2013 elintarvikeperäisissä epidemioissa sairastui lähes 3 000 henkilöä. Talousvesivälitteisiä epidemioita raportoidaan vuosittain noin neljä, joissa sairastuneita on ollut keskimäärin 10–50. Suomessa on esiintynyt myös suuria vesivälitteisiä epidemioita, kuten Nokialla vuonna 2007 jäteveden saastuttaman talousveden aiheuttama 6 500 henkilön sairastuminen.

Päivitetty 16.11.2017