HIV ja matkustaminen

Matkalle lähtiessä on hyvä varmistaa, että lääkehoito toteutuu suunnitellusti.

Haitarin otsikkotaso2
Mitä tulee muistaa, kun on lähdössä pitkälle ulkomaanmatkalle?
  • Pyydä poliklinikalta englanninkielinen lääketodistus siltä varalta, että tulliviranomaiset kysyvät lääkkeistäsi.
  • Kanna lääkkeet käsimatkatavaroissa, sillä matkalaukut saattavat kadota tai myöhästyä.
  • Ota matkalle mukaan muutaman päivän ylimääräiset lääkkeet siltä varalta, että paluulentosi peruuntuu.
  • Jos matkalla lääkkeesi häviävät, kannattaa selvittää internetistä paikallisen HIV-potilasjärjestön yhteystiedot ja kysyä heiltä neuvoa, mistä voisit saada lääkkeitä lisää.
Mitä tehdä, jos osa lääkkeistä pääsee loppumaan?

Älä koskaan käytä vain osaa HIV-lääkkeistäsi tai pienennettyä tai harvennettua annosta. Jos et saa jotain lääkettä lisää, lopeta kaikkien HIV-lääkkeiden käyttö silloin, kun ensimmäinen niistä loppuu. Näin toimittaessa virusmäärä kyllä nousee veressä, mutta virus tuskin kehittää lääkkeille resistenssiä eli vastustuskykyä. Tällöin samat lääkkeet toimivat myöhemmin, kun ne päästään taas aloittamaan täysillä annoksilla.

Sairaala-apteekista saa nykyään vain kolmen kuukauden lääkkeet, eikö voi saada lääkkeitä kuudeksi kuukaudeksi?Sairaala-apteekista saa kolmen kuukauden lääkkeet kerrallaan, mutta tästä säännöstä voidaan joustaa esimerkiksi pitkän matkan vuoksi.

Älä koskaan käytä vain osaa HIV-lääkkeistäsi tai pienennettyä tai harvennettua annosta. Jos et saa jotain lääkettä lisää, lopeta kaikkien HIV-lääkkeiden käyttö silloin, kun ensimmäinen niistä loppuu.

 

Kyllä

Päivitetty  15.2.2023